Khildoer Al Silvo (links) en Mohammad Nour Alijadeen Alsahoud bij de start van de mbo-onderwijsroute.
Khildoer Al Silvo (links) en Mohammad Nour Alijadeen Alsahoud bij de start van de mbo-onderwijsroute. Foto: Rijn IJssel

Nieuw: Hummus & hutspot op Rijn IJssel

Algemeen

ARNHEM - Hummus & hutspot. Zo heet het unieke onderdeel van de nieuwe mbo-onderwijsroute die Rijn IJssel vanaf nu aanbiedt. Inburgeraars en mbo-studenten trekken daarin met elkaar op. Door samen te koken en sporten, leren ze over elkaars opleiding, cultuur en interesses. “Dit programma slaat zo een brug tussen studenten en nieuwkomers in Nederland”, aldus Rijn IJssel. 

Zo’n vijftien inburgeraars beginnen deze week aan de nieuwe mbo-onderwijsroute van Rijn IJssel. De komende anderhalf jaar doen ze mee aan een inburgeringsprogramma en bereiden ze zich voor op een vervolgopleiding. 

Ze krijgen niet alleen taalles, maar volgen ook vakken als rekenen en studievaardigheden. Na het traject ontvangen ze een diploma van de onderwijsroute en kunnen ze doorstromen naar een passende mbo-opleiding.

Kijkje in de keuken 

Maar welke mbo-opleidingen zijn er eigenlijk? En wat kan je er later mee? Belangrijke vragen voor inburgeraars die vaak nog niet bekend zijn met het Nederlandse onderwijssysteem. Hier komt het onderdeel Hummus & hutspot in beeld. Studenten geven inburgeraars een kijkje in de keuken van hun opleiding. Koken met horeca-studenten dus en elkaars gerechten leren kennen. 

Maar ook sporten met CIOS-studenten en aan auto’s sleutelen bij de technische opleidingen. Na anderhalf jaar weten nieuwkomers zo welke opleidingen er zijn én welke het beste bij ze past.

Horeca of zorg

Inburgeraar Khildoer Al Silvo kijkt uit naar het kijkje in de keuken, want hij twijfelt nog tussen een opleiding in de horeca of de zorg. “Ik werk nu in een restaurant”, vertelt de 18-jarige Renkummer die oorspronkelijk uit Irak komt. “Ik zou het mooi vinden om daar kok te worden, maar als dat niet lukt, wil ik misschien wel de zorg in.”  

“De kennisdeling die tot stand komt bij Hummus & hutspot werkt twee kanten op. Voor mbo-studenten is burgerschap een belangrijk onderdeel in hun studie. Je medeburgers leren kennen. Want hoe ziet het leven van iemand die inburgert er in Nederland eigenlijk uit? En welke culturen zijn er allemaal? Door samen te werken, komen waardevolle gesprekken op gang en doen studenten kennis op waar ze de rest van hun leven wat aan hebben”, aldus Rijn IJssel.