Een kunstenaar maakt een raamtekening in winkelcentrum Kronenburg.
Een kunstenaar maakt een raamtekening in winkelcentrum Kronenburg. Foto: Zefanja Hoogers

Tekenfestival The Big Draw trekt de wijken in

Algemeen

ARNHEM - De laatste dagen van de zomer stonden in het teken van The Big Draw. Het tekenfestival wordt grotendeels georganiseerd door Rozet en trekt steeds verder de Arnhemse wijken in. Cultuurmakelaar Jelle van Eerd, standplaats Kronenburg, geniet. “Gisteren hadden we een VR- workshop (virtuel reality, red.). Dat was zo gaaf. Kon je zo door je eigen tekening lopen!” 

Door Hilde Wijnen 

Exposities, workshops, voorstellingen en natuurlijk de ramenroute, tekenfestival The Big Draw is nauwelijks te missen. Van 15 tot 18 september waren er, behalve in de binnenstad, ook in Schuytgraaf, Presikhaaf, Spijkerkwartier, Hoogkamp en Kronenburg tal van activiteiten voor bewoners en volgetekende winkelramen te vinden. 

“Voor de ramenroute waren er 200 aanmeldingen en 85 plekken, dus we moesten kiezen. Kunstenaars uit de buurt krijgen voorrang. In Kronenburg hebben we er 14, Schuytgraaf heeft er 11, de Steenstraat 34 en in Presikhaaf zijn 20 kunstenaars aan het werk gegaan. Daar heeft Collectief Koppig van Bieb3000 de hele boel op poten gezet. Echt heel tof,” vertelt Jelle, die als cultuurmakelaar in Kronenburg opereert. 

Zelf aan de slag

Ondanks het druilerige nazomerweer was het druk in Kronenbrug. Naast de workshop VR-tekenen waren kunstenaars hard bezig de ruiten van de winkels van het pleintje rondom de roltrap naar Rozet om te toveren in de meest uiteenlopende kunstwerken. Ook de ramen van de bieb veranderden langzaam in een schilderij. Daar mochten kinderen zelf aan de slag. “Hoe leuk is dat?”, zegt Jelle. “Ik mocht dat vroeger thuis niet, hoor!” 

In Kronenburg en Presikhaaf werkte Rozet samen met Wereldhave, eigenaar van de twee winkelcentra. Jelle: “Wereldhave wil dat het winkelcentrum een ontmoetingsplek voor iedereen wordt. The Big Draw helpt daar natuurlijk bij. Het is een heel prettige samenwerking.” 

Toetje 

Ook Malburgen houdt van tekenen, maar hier deden ze het een weekje later. Wie The Big Draw toch gemist heeft, kon dus daar nog aanschuiven voor het toetje. Op zaterdag 24 september veranderden ook de winkelruiten van De Drieslag in canvas en was het winkelcentrum het toneel van verschillende workshops voor bewoners en bezoekers. Rozet sloot aan bij Ruimtekoers dat die dag allerlei activiteiten organiseerde in aanloop naar het Grote Wijkdiner. 

Kunst verbindt 

The Big Draw is in 2000 bedacht in Londen door schrijver en kunstenaar John Ruskin. De achterliggende gedachte is dat kunst mensen verbindt en je denken verruimt. Door op een laagdrempelige en interactieve manier kunst aan te bieden in de openbare ruimte is het voor iedere stadsbewoner mogelijk er kennis mee te maken. 

“Het gaat vooral om het plezier in tekenen”, verklaart Jelle. “Kunstenaars gaan bij elkaar kijken en zetten elkaars werk op Instagram. Er worden zo veel mooie dingen gemaakt. Onze appgroep explodeert bijna door de hoeveelheid foto’s die we elkaar sturen.” 

Inmiddels is The Big Draw het grootste internationale tekenfestival ter wereld. In Nederland was Nijmegen de eerste stad die het concept omarmde. Arnhem deed dit jaar voor de derde keer mee.

www.rozet.nl/projecten/the-big-draw-arnhem-2022-in-stad-en-wijk