Coördinator Hanneke van Woerden. (Foto: Ellen Koelewijn Fotografie)
Coördinator Hanneke van Woerden. (Foto: Ellen Koelewijn Fotografie) Foto: Ellen Koelewijn Fotografie

Toon Hermans Huis voor iedereen die geraakt wordt door kanker

Algemeen

ARNHEM - Je kunt er praten over wat kanker met jou of een dierbare doet of deelnemen aan een van de activiteiten. Het Toon Hermans Huis in Arnhem voorziet in een behoefte. Met meer vrijwilligers kunnen de deuren nog vaker geopend worden, is de wens van coördinator Hanneke van Woerden. 

Door Vincent Bos 

Oncologisch verpleegkundige Mart Martens is de bedenker van het concept en initiatiefnemer van het inloophuis in Sittard. Cabaretier Toon Hermans omarmde het idee in zijn geboorteplaats en verbond er zijn naam aan. 

Op bezoek in Limburg waren ex-prinsen van carnavalsvereniging On-Ganse uit Arnhem zo onder de indruk dat ze besloten het idee over te nemen. Sinds het voorjaar van 2013 heeft Arnhem een eigen Toon Hermans Huis. Eerst aan de Eusebiusbuitensingel, nu aan de Stadhoudersstraat. 

“Het inloophuis is er voor mensen die geraakt zijn door kanker. Dat kan de patiënt zelf zijn en iedereen in zijn of haar omgeving”, zegt Hanneke van Woerden. “Hier komen jong en oud. Vrouwen zijn in de meerderheid, maar ook mannen zijn welkom. In het ziekenhuis kom je voor de zorg, hier bieden wij je een luisterend oor. Je merkt elke keer dat mensen hun verhaal kwijt willen”, geeft ze aan. 

Gastvrouwen zijn daarvoor opgeleid. Iedereen die zich meldt als vrijwilliger volgt eerst een training om zo goed voorbereid aan het werk te kunnen gaan. “Het zijn niet alleen zware gesprekken, hoor. Er wordt ook veel gelachen. Zo wordt er tijdens het bloemschikken wel eens uitsluitend over bloemen gesproken. Dat geeft aan dat het niet alleen maar sombere gesprekken hoeven zijn.” 

Hanneke van Woerden ziet mensen in allerlei fasen van de ziekte. “Je treft ook mensen die genezen zijn maar nog niet kunnen of mogen werken. Ze vrezen in een zwart gat te vallen. Bij ons treffen ze lotgenoten, ze kunnen hun ervaringen en verhalen aan elkaar kwijt.” 

Bezoekers kunnen daarnaast deelnemen aan een van de activiteiten. “We hebben een open atelier. Zo is er een creatieve ochtend waar geweldig mooie dingen worden gemaakt. Je kunt meedoen aan de breimiddag of kiezen voor tai chi, reiki, yoga of een massage. Er is ook een spreekuur waar je bijvoorbeeld kunt praten over oedeem.”

De coronatijd heeft veel impact gehad op het Toon Hermans Huis. Zeker omdat hier kwetsbare mensen komen. De deuren moesten dan ook dicht. Er is veel online gedaan. Na de zomer ziet Hanneke van Woerden dat het aantal bezoekers weer toeneemt. 

Het inloophuis is van dinsdag tot en met vrijdag geopend. Slaapmogelijkheden zijn er niet. Ze zouden de deuren wat vaker willen openen. Door een tekort aan vrijwilligers lukt dat niet. Wie wil helpen, kan zich melden. Het Toon Hermans Huis is in Arnhem gevestigd aan de Stadhouderstraat 60 en bereikbaar via mail info@thharnhem.nl of tel. 026-2133196.