Watermuseumdirecteur Monique Verber op de plek waar de verdwenen kikkerkoning achttien jaar lang te vinden was.
Watermuseumdirecteur Monique Verber op de plek waar de verdwenen kikkerkoning achttien jaar lang te vinden was. Foto: Hilde Wijnen

Crowdfunding voor opvolger iconische Alfredo

Algemeen

ARNHEM - Sinds 28 mei is hij verdwenen: Alfredo, de iconische kikkerkoning van het Watermuseum. Het beeld wordt gemist. Door museummedewerkers, buurtgenoten en bezoekers, vooral de allerkleinsten. “Voor de kinderen was hij echt een soort maatje”, aldus Monique Verber, waarnemend directeur van het Watermuseum. Op vrijdag 23 september gaat er een crowdfundingsactie van start om een troonopvolger te zoeken. 

Door Hilde Wijnen

“O nee, is de kikkerkoning gestolen? Dat wist ik helemaal niet.” Een mevrouw die een wandeling met haar dalmatiër in Sonsbeekpark maakt, leest het briefje dat op de plek van het verdwenen iconische beeld van het Watermuseum ligt. “Wat zonde!” roept ze. 

“Zo reageert zo ongeveer iedereen”, knikt Monique Verber. “Het ís ook heel flauw. De dieven kregen er misschien een paar honderd euro voor. Wat heb je daar nou aan?” Achttien jaar lang zat Alfredo vredig aan de rand van de waterspeelplaats van het Watermuseum. Door te duwen op de gouden bal in zijn hand spuwde de kikkerkoning water. Duizenden kinderen hebben met hem gespeeld. Het oorspronkelijke beeld is niet meer terug te halen, maar de waarnemend directeur is vastbesloten een goede vervanging te vinden. “Ik heb alleen geen pot met geld staan en omdat de kikkerkoning iets is van iedereen, dacht ik aan een crowdfunding”, zegt ze.

De actie gaat van start rondom Burendag en loopt door tot en met het Sprookjesfestival dat in de herfstvakantie het park weer omtovert tot een magische plek waar alles kan gebeuren. 

Het Watermuseum denkt ongeveer 18.000 euro nodig te hebben om een beeld terug te laten keren. De gemeente heeft alvast toegezegd de actie te steunen met een donatie.

Vrijdag 23 september om 14.30 uur opent wijkwethouder Marco van der Wel, van de Partij voor de Dieren, de middag ter ere van de kikkerkoning en kan men herinneringen delen. Dan gaat ook de inzamelingsactie van start. Van 15.00 tot 17.00 uur heeft iedereen de kans om ‘de buren’ te ontmoeten.

“Sinds 2004 bevindt het Nederlands Watermuseum zich in Park Sonsbeek, deels ‘verstopt’ onder de grond. Graag willen we onze buren beter leren kennen en jullie de gelegenheid geven ons (beter) te leren kennen. Burendag is daarvoor een perfecte gelegenheid!” 

Voor meer informatie over inzamelingsactie, activiteiten tijdens het Sprookjesfestival kijk op: www.watermuseum.nl.

--------------------

NASCHRIFT WATERMUSEUM 

Beste lezer, 

 Als het goed is hebben we eerder contact gehad over de verdwenen kikkerkoning van park Sonsbeek. Misschien ben je wel één van de mensen die een foto of een herinnering instuurde - dankjewel daarvoor! Een selectie van die foto’s hangt inmiddels op een fotowand bij de entree van het museum. 

 Hoe verder? 

We gaan er nu van uit dat de kikkerkoning niet meer terugkeert naar de waterspeelplaats. Misschien had hij na achttien jaar op een vaste stek behoefte aan wat avontuur. Zo’n periode van persoonlijke groei gunnen we natuurlijk iedereen, zeker onze kikkerkoning. Maar wij, parkbezoekers en buitenspelers, hebben behoefte aan een goede troonopvolger om de waterspeelplaats te bezielen. 

 Troonopvolger gezocht 

In het park leven talloze bijzondere dieren. Onder deze parkbewoners gaan we op zoek naar een troonopvolger voor deze erefunctie. Uit alle potentiële kandidaten kiezen we de drie meest geschikte dieren. Tijdens de herfstvakantie mogen alle park- en museumbezoekers stemmen op hun favoriete kandidaat. 

 Doe mee!

Het park en de waterspeelplaats is voor iedereen, dus we willen dit samen met jullie doen. Twee jonge Arnhemse kunstenaressen helpen ons jullie ideeën te verzamelen. We willen hen straks graag de kans geven het nieuwe icoon echt te realiseren. Maar daar is veel geld voor nodig! Voor een eerlijk honorarium, maar ook voor de materiaalkosten voor een weerbestendig, hufter- en diefstalproof beeld.

Je kunt ons dus helpen door mee te denken, maar ook door financieel bij te dragen.

 Crowdfunding en bijeenkomst burendag

Eind deze week gaat de crowdfundingscampagne ‘Troonopvolger gezocht’ van start op voordekunst - Crowdfunding voor de creatieve sector (www.voordekunst.nl). Burendag leek ons het perfecte moment om hier samen een feestelijke aftrap aan te geven. De wijkwethouder en het Team Leefomgeving Noordwest zijn er in ieder geval ook bij!