Bridge to Liberation. (Foto: Chiel Eijt)
Bridge to Liberation. (Foto: Chiel Eijt) Foto: Chiel Eijt

Herdenking ‘Slag om Arnhem’

Algemeen

ARNHEM - Op vrijdag 16 september herdenkt de stad de Slag om Arnhem met een besloten herdenkingsbijeenkomst in de Eusebiuskerk, herdenking en kranslegging in de Berenkuil, de March over the Bridge en Bridge to Liberation aan de voet van de John Frostbrug. 

Het publiek is weer welkom om het programma in de Berenkuil en op de Rijnkade mee te beleven. Op het podium op het water dit jaar muziek van Wulf, Laetitia Gerards, Jim Bakkum, Ben Saunders en Phion met dans van Introdans. 

De herdenking van De Slag bij Arnhem in de Eusebiuskerk vrijdag 16 september 18.15-19.00 uur wordt gestreamd via  https://vimeo.com/event/2425833/embed

Jaarlijkse mijlpaal

Burgemeester Ahmed Marcouch: “Hoe wij herdenken in Arnhem, weerspiegelt hoe wij zijn; prachtig, zoals onze stad de veteranen van Airborne bedankt. Wij brengen onze nieuwe generaties groot in vrede en veiligheid; thuis, op school en daarbuiten met Airborne als jaarlijkse mijlpaal. Juist in deze moeilijke tijden van oorlogsverschrikkingen in Oekraïne is dit een groot goed.” Dit jaar is er ook weer een March over the Bridge. Onder leiding van de Royal British Legion TN lopen pipes & drums spelers over de John Frost Brug van de zuidzijde naar de Berenkuil. Publiek is welkom.

Bridge to Liberation

Dit jaar beleven de Arnhemmers en hun bezoekers Bridge to Liberation weer samen aan de voet van de historische John Frostbrug. Winfried Baijens neemt de kijker mee in films over de de impact van de Slag om Arnhem in de Airborne Region. 

Met de kennis van nu kijken de aanwezigen samen terug naar het verleden om zelf de waarde van vrijheid te kunnen bepalen.

Thuis kijken

Kijkers die de kranslegging en Bridge to Liberation liever vanuit huis beleven kunnen op vrijdagavond 16 september kijken naar Omroep Gelderland, via livestream op bridgetoliberation.nl en op de Facebookpagina’s van gemeente Arnhem en organisatie Bridge to Liberation.

Kerkdienst in Eusebiuskerk

De kerkdienst in de Grote- of Eusebiuskerk in Arnhem van zondag 18 september staat in het teken van de Slag om Arnhem. Aanvang 10.15 uur. 

Tijdens de Slag om Arnhem werd de stad verwoest. De grillige bouwval van de toren domineerde de stad en werd het symbool van het verwoeste Arnhem. Na de wederopbouw en vele jaren van restauraties is de kerk nu weer het prachtige hart van Arnhem. Een zinvolle plek om te herdenken. Voorganger is ds. Monique Maan. Met medewerking van Cantorij Nieuwe Kerk (v/h Opstandingskerk) o.l.v. Jeannette van ‘t Veld, het koororgel wordt bespeeld door Erik Zeillemaker. 

Concert voor de stad Arnhem

ARNHEM - Zaterdag 17 september wordt de Slag om Arnhem muzikaal herdacht met de Arnhemsche Psalm en het Requiem van Herman Strategier. De werken worden uitgevoerd in Musis Arnhem en het concert begint om 20.00 uur, kaarten vanaf 23 euro. 

Beide werken weerspiegelen een diepe persoonlijke betrokkenheid van de componist bij gebeurtenissen uit de oorlog: Strategiers evacuatie uit Arnhem en de dood van zijn broer Jan, vlak voor de bevrijding. Een herdenkingsconcert voor Arnhem, uitgevoerd door Phion, Orkest van Gelderland & Overijssel, het Brabant Koor, sopraan Nikkie Treurniet, bariton Drew Santini en declamator Peter Blok onder leiding van dirigent Ed Spanjaard.

Tijdens de Slag om Arnhem werd de Arnhemse componist Herman Strategier met zijn gezin geëvacueerd. Arnhemse dichter Jan Engelman schreef op basis van Psalm 91 uit de Bijbel zijn eigen Arnhemsche Psalm tegen de achtergrond van de tragische gebeurtenissen in september 1944. Strategier zette deze indringende tekst in 1955 intens op muziek ter gelegenheid van 10 jaar Bevrijding in Arnhem. Voorafgaand aan het concert is er een gratis inleiding, te bestellen bij de aankoop van een concertkaartje. Meer informatie en kaarten: www.phion.nl

Herdenkingen op televisie

REGIO - In het weekeinde van 16, 17 en 18 september maakt RTV Connect opnamen op verschillende herdenkingslocaties. Het gaat dan onder meer om de herdenking bij De Naald in Oosterbeek, de kranslegging op het Nassauplein in Arnhem en de herdenking bij het Airborne Monument in Heelsum. De opnamen worden, mede op verzoek van Stichting Airborne Herdenkingen ook op het YouTube-kanaal van de streekomroep geplaatst, zodat iedereen de registraties kan terugkijken. Voor meer informatie: www.rtvconnect.nl.

Bridge to Liberation.