SP start meldpunt huishoudelijke zorg

Algemeen Kort nieuws

ARNHEM - De Arnhemse SP heeft een meldpunt geopend voor Arnhemmers die huishoudelijke zorg ontvangen of werken in de huishoudelijke zorg. 

“Veel Arnhemmers zijn afhankelijk van huishoudelijke zorg. De gemeente Arnhem is verantwoordelijk om dit goed te regelen. Toch krijgen we steeds meer berichten dat Arnhemmers de zorg die ze nodig hebben niet krijgen, dat de werkdruk van zorgmedewerkers te hoog ligt en dat personeelstekorten toenemen. Daarom zijn we dit meldpunt gestart”, zegt SP-raadslid Sarah Dobbe.

De gemeente heeft in juni dit jaar aan Arnhemmers die huishoudelijke zorg krijgen een brief gestuurd dat de zorg niet altijd meer gegarandeerd is. “Wij kregen direct berichten van mensen die grote zorgen hadden over wat dit voor hen betekent en of zij nog de zorg en ondersteuning krijgen waar ze zo afhankelijk van zijn. De gemeente moet alles op alles zetten om de tekorten op te lossen en de zorg goed te regelen. Dat is de plicht van de gemeente”, zegt Dobbe.

De huishoudelijke zorg in Arnhem kampt met personeelstekorten. Volgens de SP zijn die te danken aan foute politieke keuzes, zowel door de landelijke politiek als van de gemeente. “Medewerkers in de huishoudelijke zorg doen het werk met hun hart. Maar het beroep is de afgelopen jaren uitgehold, slecht beloond en medewerkers zijn jarenlang geconfronteerd met aanbestedingen en overnames. Door het kabinet Rutte-Asscher zijn 77.000 banen in de zorg verdwenen, ook in de huishoudelijke zorg. Daarom moet alles gericht zijn op het weer aantrekkelijk te maken om dit belangrijke en mooie werk te doen”, zegt Dobbe.

De SP vindt dat de gemeente de zorg in Arnhem beter moet organiseren. De markt en aanbestedingen moeten uit de zorg worden gehaald zodat kan worden ingezet op kwaliteit en op het aantrekkelijk maken om in de zorg te werken. Dobbe: “In Arnhem is een absurd hoog aantal zorgaanbieders actief, honderden organisaties bieden zorg. Daar zit nogal wat verschil tussen, maar de gemeente heeft de markt in de zorg zo laten voortwoekeren dat ze bijvoorbeeld niet eens weten welke winsten met zorggeld worden gemaakt. Dat geld moet worden ingezet voor zorg.”

Arnhemmers die werken in de huishoudelijke zorg of die huishoudelijke zorg ontvangen kunnen hun ervaring en verhaal achterlaten via arnhem.sp.nl/zorg