Buikspreekster, poppenspeelster én beiaardier Lydia Zwart.
Buikspreekster, poppenspeelster én beiaardier Lydia Zwart.

Dag van de Beiaard

Algemeen

ARNHEM - Tijdens de Dag van de Beiaard zaterdag 13 augustus gaat in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem de compositie Dutch Delight van de Nederlandse componist en pianist Jeroen van Veen in première. 

Van Veen schreef het carillonwerk ter gelegenheid van het 450-jarig bestaan van Nederland in opdracht van ruim veertig Nederlandse gemeenten. Om 13.00 uur wordt het eerste exemplaar van de partituur overhandigd aan Jos Wienen, burgemeester van Haarlem. Aansluitend wordt het werk door beiaardier Boudewijn Zwart op een rijdend carillon en op een Doe-Beiaard uitgevoerd.

Eén van de smaakmakers van de dag is de jonge buikspreekster, poppenspeelster én beiaardier Lydia Zwart. Zij brengt op het entreeplein van het museum een aantal korte familievoorstellingen. Lydia neemt haar favoriete poppen mee en zal naast het carillon ook de piano en de zingende zaag bespelen.

Voor het eerst wordt de Doe-Beiaard aan het publiek gepresenteerd. Dit is een mini-toren, compleet met (dertien) bronzen klokken, klavierstokken, draden, klepels, repetitieveren, galmborden, uurwijzer, torenspits én een haantje. Deze klokkentoren is speciaal ontwikkeld voor kinderen die de toren zelf in elkaar kunnen zetten en er echt op kunnen spelen. 

De Dag van de Beiaard wordt georganiseerd door het Nederlands Openluchtmuseum in samenwerking met de Koninklijke Nederlandse Klokkenspel-Vereniging. 

Cultureel erfgoed

Al eeuwenlang zijn carillons symbolen van vrede en welvaart. Ook vertolken de zingende kerktorens van oudsher de gevoelens en emoties van burgers, zowel bij religieuze als wereldlijke feesten. Sinds de zestiende eeuw spelen beiaardiers nieuwe werken, opgedragen aan stadhouders en leden van het Koninklijk Huis, tijdens inauguraties, stads- en staatsbezoeken, huwelijksfeesten, verjaardagen en uitvaarten. 

Ook in oorlogstijd werd er doorgespeeld. Om de moraal van het volk te versterken speelden de beiaardiers tijdens de Tweede Wereldoorlog vaderlandse strijdliederen, die voor de bezetter onbekend waren. Wereldwijd zijn de meeste klokken naar Nederlands model gemaakt. De Nederlandse klokken uit de Gouden Eeuw worden tot de allerbeste ter wereld gerekend.

De Doe-Beiaard
De Nederlandse componist en pianist Jeroen van Veen.