Afbeelding
Foto:

Haal zelf je aardappels uit de grond

Algemeen

ARNHEM - Uitkiezen wat je ‘s avonds wilt eten en dat dan zelf uit de grond of van de plant halen: verser kan het niet! Steeds meer mensen weten de Zelfoogst Zaterdagen bij Stadslandbouw Mooieweg in Arnhem-Zuid te vinden. 

Deze zijn er telkens om de twee weken van 13.00 tot 15.00 uur. Eerstkomende data zijn de zaterdagen 13 en 27 augustus, 10 en 24 september en 1 oktober.

“Vanaf de start in 2018 zijn de bezoekersaantallen voor de Zelfoogst Zaterdagen alleen maar gestegen”, vertelt vrijwilligster Gytha van der Veer. “We krijgen veel buurtbewoners uit Rijkerswoerd en Elderveld op bezoek maar ook mensen uit Huissen, Elst en zelfs nog verder weg. Door de tijd heen hebben we ook een schare vaste klanten gekregen.”

Schatgraven

Vooral voor families met kinderen is het vaak een feest om zelf te oogsten. De kinderen mogen dan bijvoorbeeld aardappels uit de grond halen. “Net schatgraven, is dat”, aldus Gytha. “Ze zijn dan echt verbaasd als ze ontdekken dat er zoveel aardappels aan een plant zitten.”   

Aan de slag

Bezoekers zijn vanaf 13.00 uur welkom aan de Mooieweg 17 in Arnhem-Zuid. Het verkoopteam geeft eerst uitleg en daarna kun je als bezoeker zelf op het land je eigen kostje bij elkaar scharrelen. Alle groenten zijn onbespoten en biologisch geteeld. De prijzen liggen ergens tussen die van de supermarkt en de biologische winkel in. Betalen kan bij voorkeur met pin. Inkomsten worden gebruikt voor het hoofddoel van Stadslandbouw Mooieweg: groenten telen voor Voedselbank Arnhem.

Groenten, bloemen, jam en meer

Het aanbod is divers: naast groenten oogst je bij Stadslandbouw Mooieweg ook zelf bloemen en verse kruiden uit de kruidentuin. Daarnaast is er jam, door vrijwilligers zelf gemaakt.

En populair zijn de groenten uit de tropische kas, vertelt Gytha. “Zoals bijvoorbeeld kousenband, tajer blad of sopropo. Onze vrijwilligster Usha beheert de kas en geeft graag uitleg over de groenten.”

Zelf verkopen

In het verkoopteam is nog plek voor vrijwilligers. Gytha: “We zoeken mensen die eens in de twee weken een paar uurtjes willen meehelpen. En die het leuk vinden om met mensen contact te maken. Je komt in een gezellig team met een coördinator die de verkoop aanstuurt. En als dank mag je natuurlijk ook je eigen groenten oogsten en mee naar huis nemen. Dus je plukt er ook letterlijk zelf de vruchten van!”

Meer informatie op: www.stadslandbouwmooieweg.nl/vrijwilligersvacatures of via info@stadslandbouwmooieweg.nl    

Op ontdekknigstocht.