Goochelaar Janse Heijn in actie tijdens Zomeravonden.
Goochelaar Janse Heijn in actie tijdens Zomeravonden. Foto: Mike Bink

Zomeravonden in Nederlands Openluchtmuseum

Algemeen

ARNHEM - De derde editie van de Zomeravonden in het Nederlands Openluchtmuseum is van zaterdag 30 juli t/m zondag 14 augustus. 

Op en rondom het Entreeplein, het Picknickplein, het Zaanse Plein en de Tramremise/Van Gend & Loos Loods kan jong en oud zich tot 21.00 uur vermaken. Er is muziek, straatleven, leuke activiteiten voor kinderen, medewerkers die ambachten presenteren, rondleidingen en lekker eten en drinken uit alle windstreken bereid en geserveerd vanuit authentieke foodtrucks. 

Vanzelfsprekend kan in het hele park gewandeld worden, de (kruiden)tuinen zijn voor iedereen toegankelijk. Ook de tram rijdt de Zomeravonden zijn rondjes. 

Rondleidingen

Elke Zomeravond worden er meerdere gratis rondleidingen gegeven. Zo is er bijvoorbeeld een Molentocht, waarbij één van de molenaars je meeneemt voor een kijkje achter de schermen op en in een molen. Ook zijn Vrijheidsrondleidingen waarbij de rondleider aan de hand van thema’s als kolonialisme, vrouwenemancipatie of kinderarbeid vertelt hoe en waar je dit terugziet in het museum. 

De hele Zomeravond door zijn er ambachtendemonstraties van onder meer de smit en de scheepstimmerlieden. Er is ook straatleven zoals bijvoorbeeld de scharensliep, de marskramer of mobiele historische fotograaf.

Zomeravondmuziek

Zwoele zomeravonden zijn niet compleet zonder muziek. In het museumpark treden the Bronco Brothers op, met een repertoire van jazz, pop, reggae en rock ’n roll. De knaloranje caravan van de Funkkaravaan staat deze editie bij de Van Gend & Loos Loods, de plaats voor soul en funk -op vinyl- uit de jaren 1960 en 1970. 

Dweilorkest De Duitekluiters zwerft in vol ornaat over het park. En op het Picknickplein draaien de mannen van Plaatjes vullen Gaatjes een lach op je gezicht met onder meer happy rock-’n-roll, lome bossanova en goede én foute disco gecombineerd met hits van nu.

Verdere activiteiten

Bij de Picknickloods voegt tweevoudig winnaar NK Goochelen Janse Heijn met zijn trucs een vleugje magie toe aan de Zomeravonden. 

Axe & Arrow verzorgt naast de Van Gend & Loos loods een heuse boomzaagwedstrijd. Voor de perfecte (gratis) baardtrim of een relaxerende scheerbeurt staat meesterbarbier paraat. Voor het eerst sinds jaren wordt met veel gepuf en gefluit de diesel locomotor ‘de Sik’ opgestart.

Op het Entreeplein verwelkomt de Klaarover het Zomeravondenpubliek met humor en bij de Westerstraat staat een heus Drankorgel, een labyrint van slangetjes, laboratorium glaswerk, kunst en voorwerpen die uiteindelijk de perfecte cocktail mixen.

Circusschool 

Circus is geen kunstje, maar een kunstvorm! In de instuif Circusschool in Loods Goes leren kinderen van ongeveer 6 tot 12 jaar de fijne kneepjes van het circusvak. Bijvoorbeeld grondacrobatiek; handstanden of balans; koord, eenwielfietsen, bal, ton, stelten of jongleren; ballen, ringen, kegels, diabolo. De verschillende lessen duren steeds 30 minuten.

Nog niet uitgeraasd? Dan is er nog het evenwichtparcours in het bos bij het Zaanse plein! Met ingehouden adem en opperste concentratie over een evenwichtparcours lopen.

Slootjessafari 

Ontdek de wondere onderwaterwereld in de slootjes en vijvers van het Openluchtmuseum. Tijdens deze Slootjessafari zijn allerlei spannende dieren te vinden zoals bijvoorbeeld watertorren, waterschorpioenen, posthoornslakken en bloedzuigers. 

Met verschillende soorten schepnetten gaan de kinderen op expeditie naar de slootjes en plasjes op het museumterrein en gaan dan terug naar het opgebouwde ‘laboratorium’ waar de vangst samen met een professor en met microscopen en in aquariums bekeken en geanalyseerd wordt. Verzamelen bij het Zaanse Plein.  

Vintage Foodtrucks serveren de wereldkeuken

Op het Zaanse Plein, het Picknickplein en bij de Van Gend & Loos Loods is een gevarieerd aanbod van eten te vinden geserveerd vanuit onze eigen horeca locaties en authentieke foodtrucks, van o.a. oer-Hollandse friet en poffertjes tot Pad Thai Food, der Wurstmeister en (vegan) borrelplanken, voor elk wat wils. Voor Ambachtelijk Italiaans ijs is er natuurlijk ijssalon Venezia.

Praktische informatie

Zomeravonden in het Nederlands Openluchtmuseum vindt plaats van zaterdag 30 juli tot en met zondag 14 augustus, van 15.00 tot 21.00 uur. Bezoekers die al voor die tijd op het museumpark zijn mogen gewoon blijven. Zij hoeven geen apart ticket te kopen. 

Entreeprijzen: 10 euro (exclusief parkeren) kinderen van 4 t/m 12 jaar 5 euro, kinderen t/m 3 jaar: gratis, Gratis entree voor houders van een Museumkaart, vipkaart van de VriendenLoterij en voor Vrienden van het Nederlands Openluchtmuseum.

Zomeravond tickets kunnen online worden gekocht of ter plekke aan de kassa. Reserveren is niet verplicht maar wordt op prijs gesteld.

Gratis rondleidingen

Molentocht iedere Zomeravond van 17.00 tot 18.00 uur en van 18.30 tot 19.30 uur Vrijheidsrondleiding iedere Zomeravond van 17.30 tot 18.30 uur en van 19.00 tot 20.00 uur


Even uitrusten.
Afbeelding
Lekker luisteren naar muziek.