Nieuwe ronde Challenge Groene Icoonprojecten

Algemeen Kort nieuws

ARNHEM - “Provincie Gelderland start een nieuwe ronde van de Challenge Groene Icoonprojecten. Hiermee dagen we gemeenten, ondernemers en bewoners uit om versteende plekken in hun stad of dorp te vergroenen. Uit de ontwerpen kiest een deskundige jury negen beste inzendingen. De winnaars krijgen 100.000 euro om hun project te realiseren”, aldus Gedeputeerde Peter Kerris.

“We hebben meer groen en minder steen nodig in onze dorpen en steden. We dagen mensen uit hun woonomgeving groener te maken. Een groene stad of dorp draagt bij aan de biodiversiteit én is beter voorbereid op het veranderende klimaat met hete zomers en natte winters.”

“Een groen icoonproject maakt een versteende plek in de stad of dorp groener. Dat kan een buurt zijn, een plein of winkelstraat. Zodat er meer biodiversiteit komt en de omgeving klimaatbestendiger wordt. Een groen icoonproject zorgt voor meer variatie in planten en dieren en vermindert hittestress en wateroverlast. Het geeft mensen de ruimte om elkaar te ontmoeten, te bewegen en te ontspannen. Het is een iconische plek die anderen inspireert en uitdaagt om óók hun leefomgeving te vergroenen; een écht voorbeeldproject dus. Zo maken we Gelderland steeds weer een beetje ‘groener’.”

Subsidieregeling

De ‘Challenge Groene Icoonprojecten’ is een subsidieregeling voor het maken van een ontwerp voor een groen icoonproject en voor het uitvoeren van dat ontwerp. Iedereen kan de subsidie aanvragen mits aan de voorwaarden is voldaan. Vanaf 5 september 2022 kan een subsidieaanvraag voor het maken van een ontwerp ingediend worden. De subsidie bedraagt 50% van de kosten voor het maken van een ontwerp (maximaal 15.000 euro per ontwerp). Er is ruimte voor tenminste 20 ontwerpen.

De ontwerpen van groene icoonprojecten kunnen in februari en maart 2023 worden ingediend. Daarna kiest een deskundige jury de negen beste ontwerpen uit alle inzendingen. Zij winnen een geldbedrag tot maximaal 100.000 euro om het project uit te voeren. De vorige ronde had onder meer De Groene Route Malburgen in Arnhem als winnaar.

www.gelderland.nl/themas/natuur/biodiversiteit/challenge-groene-icoonprojecten