Vlnr. vrijwilligers Joan, Reina en Ineke.
Vlnr. vrijwilligers Joan, Reina en Ineke. Foto: Ellen Koelewijn Fotografie

Alzheimer Café Arnhem voorziet in behoefte

Algemeen

ARNHEM - Het kan best een depressie zijn, zo was de gedachte. De diagnose wees anders uit. De artsen stelden dementie vast. Het overkwam de moeder van Mieke Keppens, die daardoor als kind al mantelzorger werd. Nu is ze coördinator en voorzitter van de werkgroep van het Alzheimer Café in Arnhem. 

Door Vincent Bos 

Elke derde dinsdag van de maand komen lotgenoten bijeen. Om ervaringen uit te wisselen en te luisteren naar deskundigen. Tal van onderwerpen komen aan de orde. Veel praktische zaken ook. Herkenning en erkenning zijn daarbij belangrijk, stelt Mieke Keppens. De bijeenkomsten worden als uiterst waardevol ervaren. 

“De deelnemers horen dan van elkaar tegen welke problemen ze aanlopen. We trachten onze avonden afwisselend te houden met een scala aan thema’s, om een duwtje in de rug te zijn, om een inspiratie te zijn. Het is een plek om te kunnen lachen en om je frustratie kwijt te kunnen maar ook om mensen aan te zetten tot een betere leefstijl”, laat ze weten. 

De cijfers liegen er niet om in Nederland. Het aantal mensen met dementie stijgt sterk. Ieder uur krijgen vijf mensen in Nederland de diagnose dementie. 

Waarbij moet worden aangetekend dat dementie de verzamelnaam is voor ruim vijftig hersenziektes. Alzheimer is de meest voorkomende vorm van dementie. 

Van de mantelzorgers heeft 66 procent aangegeven dat het vaak langer dan een jaar duurt voordat de diagnose wordt gesteld. Naar schatting hebben in Arnhem 2000 mensen dementie. Van de mensen met dementie woont 79 procent nog thuis en wordt verzorgd door naaste familie.

Mieke Keppens weet hoe belangrijk contact met lotgenoten is. Zo werd bij haar oma frontotemporale dementie vastgesteld. “Ik heb haar niet anders gekend dan als een apathische oma. Later was ze geagiteerd en kreeg ze wanen.” Daarna openbaarde de ziekte zich bij haar moeder. Keppens weet dus als geen ander wat de ziekte met mensen doet. En wat de ziekte voor de naaste omgeving betekent. Zeker als het karakter van je naaste verandert. “Je neemt elke keer afscheid van de persoon met wie je lief en leed gedeeld hebt.” 

Daarbij heeft ze ervaren dat buitenstaanders vaak over de hoofden van de dementerenden heen praten. Ze adviseert iedereen om dat juist niet te doen. Dementie kan zich op verschillende manieren manifesteren. Keppens wijst erop om niet iedereen over een kam te scheren. 

Het Alzheimer Café Arnhem wordt gemiddeld door 30 tot 34 mensen bezocht, afhankelijk van het thema en de gastspreker. De meeste bezoekers komen uit Arnhem, soms uit de omgeving. Uit Rheden of Elst bijvoorbeeld. De werkgroep bestaat uit tien vrijwilligers. Die zijn betrokken en enthousiast. 

De bijeenkomsten worden gehouden in de Rozet Bibliotheek Presikhaaf. Daar is ook het Geheugensteun gevestigd. Hier vind je informatie voor mantelzorgers en boeken over dementie. Het Alzheimer Café Arnhem is elke derde dinsdag van de maand van 19.30 tot 21.30 uur, behalve in juli en augustus.