Marian Tappel maakte het beeld Collateral Beauty op basis van het verhaal van veteraan Amy van Son (links). (Foto: Milon Abrahamse)
Marian Tappel maakte het beeld Collateral Beauty op basis van het verhaal van veteraan Amy van Son (links). (Foto: Milon Abrahamse)

Expositie ‘Helmen Vol Verhalen’ gaat op missie

Algemeen

ARNHEM - Op Vliegbasis Deelen is onlangs de tentoonstelling ‘Helmen Vol Verhalen’ officieel geopend. De kunstwerken zijn het resultaat van een samenwerkingsproject tussen 22 kunstenaars en 22 veteranen dat de Arnhemse initiatiefnemer en oud-militair Amy van Son twee jaar geleden startte. “Hoe het was om alle kunstwerken voor het eerst allemaal samen te zien? In één woord: geweldig!”

Door Hilde Wijnen

Kunstenaars, veteranen, fotografen en verhalenmakers, eindelijk kon iedereen die mee heeft gewerkt aan de totstandkoming van de tentoonstelling ‘Helmen Vol Verhalen’ genieten van het voorlopige resultaat: 22 indrukwekkende kunstwerken die het persoonlijke verhaal van 22 veteranen vertellen. En dat werd gevierd. 

Projectleider Amy van Son: “Alles wat we de afgelopen jaren gemaakt hebben, is tijdens de opening op Vliegbasis Deelen samengekomen. Om die verzameling voor het eerst aan iedereen die aan de co-creatie heeft meegedaan te laten zien, was heel bijzonder. Ook was het mooi dat iedereen elkaar eindelijk kon ontmoeten en ervaringen uitwisselen. Omdat we gestart zijn in coronatijd was dat allemaal niet mogelijk. Alles heeft steeds achter de schermen plaatsgevonden. Nu hebben we opnieuw onze energie gepakt en gaan we op missie.” 

Het Arnhemse initiatief ‘Helmen Vol Verhalen’ is een reizende tentoonstelling. Doel is om elke provincie in het land aan te doen. Allereerst strijkt de expositie neer in Overijssel. Van half juni tot eind augustus zijn de kunstwerken te zien in Het Memory Museum in Nijverdal. Daarna trekt de tentoonstelling verder naar Groningen, Utrecht en Limburg. De andere provincies moeten nog over de streep getrokken worden. Dat dat gaat lukken, daar is Van Son van overtuigd.

De Arnhemse is zelf veteraan en startte ‘Helmen Vol Verhalen’ om meer begrip, erkenning en aandacht te kweken voor veteranen. Want daar schort het volgens haar nogal eens aan. “Ik weet welke worstelingen je tegenkomt als je vanuit Defensie terugkeert in de burgermaatschappij. Ik heb het zelf ervaren.” Van Son ziet ‘Helmen Vol Verhalen’ niet als een eenmalig kunstproject, maar als een beweging. “Oude veteranen zijn vroeger vaak verguisd nadat ze terugkeerden uit de oorlog, terwijl jonge veteranen juist opkijken tegen die mensen. Het is tijd dat we onze trots uitspreken en voor hen gaan staan.”

‘Helmen Vol Verhalen’ is dan ook meer dan een tentoonstelling. De ontmoetingen tussen kunstenaars en veteranen zijn vastgelegd door fotografen en schrijvers. Die verhalen zijn verzameld op de website. “Ook thuisfrontverhalen”, benadrukt Amy, “want die worden te vaak vergeten.” 

Daarnaast zijn er zes documentaires in de maak. Eén gaat over ReUniform van ontwerper Jaap Spruitenburg die d.m.v. kleding het verhaal vertelt van de oude veteraan Ton Kelders en de jonge Roy Grinwis. Mensen kunnen kaartjes sturen aan veteranen, meedoen aan live action painting met Def P, zijn er podcasts te beluisteren en verhaalt kunstenaar Tatjana Kirienko over de oorlog in Oekraïne. En om de samenleving nog meer bij het kunstproject te betrekken en de beweging op gang te houden is een crowdfunding op touw gezet.

Info: www.helmenvolverhalen.nl.