Presentatie boek ‘Zijden draadje’

Algemeen Kort nieuws

ARNHEM - Journalist Leendert Douma presenteert zijn boek ‘Zijden draadje’ op vrijdagavond 20 mei in Rozet in Arnhem. Burgemeester Ahmed Marcouch neemt een exemplaar in ontvangst. ‘Zijden draadje’ is een verhaal van verdriet en verschrikkingen, een verhaal van hoop en herstel én een beeld van corona in de tweede golf. Aanvang 19.30 uur, vrij entree.

Sinds de uitbraak van het coronavirus (COVID-19) beloopt het aantal besmettingen in Nederland zo’n 8 miljoen. Daarvan zijn er circa 108.000 personen in het ziekenhuis opgenomen. Leendert Douma was één van hen. In december 2020 wordt hij met spoed opgenomen in het ziekenhuis. Pas in maart 2021 komt hij weer definitief thuis. Het boek Zijden draadje is een reconstructie van de rollercoaster die hij en zijn gezin in die maanden hebben beleefd.

Langligger

Vanaf het begin volgde de Arnhemse journalist Leendert Douma de coronacrisis op de voet. Dat is logisch. Gezondheidszorg is zijn specialisme en hij is kind aan huis in ziekenhuizen en zorginstellingen. Toen raakte hij eind 2020 zelf besmet. Een vaccin was er nog niet… Twee weken later werd hij met spoed opgenomen in ziekenhuis Rijnstate, zijn zuurstofopname was gehalveerd. “Uw man is heel erg ziek, we weten niet of hij het gaat halen”, zei de arts tegen Leenderts vrouw toen die op de intensive care aan de beademing lag. Leendert overleefde, maar werd een van de ‘langliggers’ op de IC. De artsen wisten zich geen raad.

Inkijkje

Wat maakten deze coronapatiënten mee? Hoe was dit voor hun naasten? Voor hun artsen, verpleegkundigen en alle andere behandelaars? Leendert geeft een inkijkje in de tijd waarin hij zweefde tussen leven en dood en de periode daarna, waarin hij moest werken aan zijn herstel in Revalidatiekliniek Klimmendaal en bij Fysio Donders in Arnhem. Hij interviewde de mensen die hem hielpen en die zijn leven redden: van huisarts tot ambulanceverpleegkundige, van IC-arts tot fysiotherapeut, van neuroloog tot logopedist. De Arnhemse fotograaf Gerard Scheers portretteerde hen. Leenderts vrouw Hester van de Grift, die illustrator is, schetste haar ervaringen.

Dit boek is niet alleen een verslag van een gruwelijke tijd, maar geeft ook alle hulpverleners en betrokkenen een gezicht en een stem. Het is een stukje recente geschiedenis en geeft een uniek beeld van corona in Arnhem in de tweede golf.

‘Zijden draadje, het verhaal van een coronapatiënt en zijn zorgverleners’ verschijnt bij Uitgeverij de Graaff. Kijk voor meer informatie op www.zijdendraadje.nl.