Jongerenwerker Melvin Kolf en minister Dilan Yesilgöz-Zegerius. Rechts journalist Coen Verbraak.
Jongerenwerker Melvin Kolf en minister Dilan Yesilgöz-Zegerius. Rechts journalist Coen Verbraak. Foto:

Arnhemse jongerenwerk aan tafel met minister

Algemeen

ARNHEM - Jongerenwerk Melvin Kolf (Presikhaaf UN) en minister Dilan Yesilgöz-Zegerius (Justitie en Veiligheid) zijn deze week naar de Maarten van Rossumschool in Arnhem-Zuid gekomen voor opnames voor de docuserie De Publieke Tribune van HUMAN. Thema: ‘Opgroeien tussen messen’. 

De keuze voor deze school als podium is vanwege de pracht van het schoolgebouw maar vooral ook doordat de school voorop loopt met een veilige leeromgeving voor ‘hun’ scholieren die reikt tot buiten het schoolplein, de wijk in en naar thuis. 

De vmbo-school heeft namelijk docenten en klassenmentoren samengebracht met jongerenwerkers als Melvin Kolf, straatcoaches, docenten en wijkagenten - in een schoolteam VIOS, Veilig In en Om de School. Intussen beschikken vrijwel alle middelbare scholen in Arnhem over een actief team VIOS. “Dat maakt het verschil”, zei de minister na de opnames zichtbaar onder de indruk.

Veilig In en Om de School hoort bij de Pedagogische wijk, de nieuwe wijkgerichte aanpak in Arnhem om een nieuwe generatie groot te brengen van wieg tot eerste baan - thuis, op straat en op school. “De weg naar het goede leven wijd openen en tegelijk een hek voor die naar geweld en criminaliteit”, zegt burgemeester Marcouch over zijn werkwijze om alle opvoeders uit de wijk bij elkaar te brengen rond de kinderen: “It takes a village to raise a child.” Marcouch zit eind mei aan tafel in De Publieke Tribune met Coen Verbraak. Die aflevering gaat over de vraag hoe terugval in criminaliteit te voorkomen. 

De eerstvolgende aflevering is zondag 15 mei NPO2 om 20.40 uur.