Het winnende Nederlandse team.
Het winnende Nederlandse team. Foto:

Arnhemse scholier wint debattoernooi

Algemeen

ARNHEM - Emma Heijnen, leerling van het Stedelijk Gymnasium Arnhem, heeft de Nordic Schools Debating Championships gewonnen. 

Het is voor het eerst dat een Nederlands team deze prijs ontvangt. Emma was onderdeel van de nationale selectie van scholierendebaters, en vertegenwoordigde met haar team ons land op het toernooi.

Onderwerpen

Het toernooi is een van de belangrijkste internationale debattoernooien voor scholieren. Ruim 120 scholieren uit onder meer Spanje, Zweden en Zwitserland kwamen van 29 april tot 1 mei bij elkaar in Kopenhagen (Denemarken) om te debatteren over actuele onderwerpen. 

De debatten gingen over onder andere kunstmatige intelligentie in het rechtssysteem en het Europees migratiebeleid. Na zes voorrondes behaalden Emma en haar teamgenoten de kwartfinales. 

Daar versloegen zij hun tegenstanders uit Hongarije, en ook de halve finale wonnen zij. In de finale versloegen zij uiteindelijk een team uit Israël.  De deelname aan het toernooi was ter voorbereiding op de Wereldkampioenschappen Debatteren voor Scholieren, die deze zomer plaatsvinden.