Ali (links) en Steef repeteren voor Stille Vlucht. (Foto: Hilde Wijnen)
Ali (links) en Steef repeteren voor Stille Vlucht. (Foto: Hilde Wijnen) Foto:

Arnhem beleeft eerste editie van Café Theater Festival

Algemeen

ARNHEM - In Arnhem heeft zaterdag 16 en zondag 17 april voor het eerst het Café Theater Festival (CTF) plaats. In tien cafés in verschillende delen van de stad zijn theatervoorstellingen te zien. 

Door Hilde Wijnen

In Klarendal bij ABC Libertas is TG Signum te gast, een Arnhems theatergezelschap dat tweetalige voorstellingen maakt. Hun voorstelling Stille Vlucht vertelt het vluchtverhaal van de dove acteur Ali Shafiee, in gebarentaal en gesproken Nederlands. Te zien 16 april.

Het decor van de nieuwste theatervoorstelling van TG Signum ligt er vredig bij. Op maandag is ABC Libertas dicht, voor acteur Ali Shafiee en regisseur Steef Kersbergen het uitgelezen moment om een eerste keer te repeteren op locatie. 

De voorstelling duurt 25 minuten en wordt straks niet gespeeld op een podium, maar direct op de cafévloer, tussen de mensen en de tafeltjes door. 

Stille Vlucht is de pilotversie van het persoonlijke verhaal van Ali Shafiee, die dertig jaar geleden van Iran naar Nederland vluchtte. “Het verhaal van mijn vlucht lag al heel lang in een laatje te wachten om verteld te worden”, legt hij uit via een stemtolk. “Zo één op één met mensen vertel ik nooit het hele verhaal. Zelfs mijn vrouw weet niet alles. ‘Hé’, roept ze dan, ‘dit heb je nooit verteld!’ Haha, misschien moet ze maar eens naar de voorstelling komen kijken!” “Zeg”, grapt regisseur Steef Kersbergen, “voorstelling is geen relatietherapie, hè!”

Te heftig

Stille Vlucht is de vijfde voorstelling die Steef en Ali samen maken, en de eerste die het persoonlijke verhaal van Ali verbeeldt. Shafiee: “We vertellen het wel op zo’n manier dat het niet meer precies hetzelfde is als wat Ali heeft meegemaakt”, zegt Steef. “Sommige gebeurtenissen zijn ook te heftig. Die zijn niet in de voorstelling verwerkt. Het verhaal van Ali is uniek. Wat is er anders aan vluchten als je doof bent en wat niet? Het brengt extra vraagstukken met zich mee.” 

Miscommunicatie

Ali: “Voor horende vluchtelingen is er informatie, voor dove vluchtelingen niet. Ik had vaak geen idee wat er gebeurde. Er is veel miscommunicatie.” “Niet iedere vluchteling heeft bijvoorbeeld onderwijs gehad en kan lezen”, voegt Steef toe. “Precies”, beaamt Ali. “Leuk hoor, zo’n stapel papier, maar wat moet je ermee!” 

Steef is behalve regisseur ook acteur en educatiemaker. Aan Artez, waar de regisseur afstudeerde, deed Steef onderzoek naar de toegankelijkheid van theater voor doven en slechthorenden. “Die bleek niet zo best en daar schrok ik van. Theater is er voor iedereen, vind ik, dus ik besloot er iets aan te doen.”

Samen met collegamaker Fonge Frieling richtte Steef TG Signum op. Het gezelschap maakt voorstellingen waarbij doven en horenden samen op het toneel staan. Gebarentaal speelt daarin een grote rol. Steef: “Ik vind dat een erg mooie taal. En het feit dat Ali dit verhaal zelf kan vertellen in zijn eigen taal is bijzonder.” 

Voor meer informatie: cafetheaterfestival.nl/steden/arnhem/

Bezoekers betalen na afloop van de voorstelling naar draagkracht.