De Arnhemse Klimaatkieswijzer van Stephan en Marloes had één dag na de lancering al 500 bezoekers.
De Arnhemse Klimaatkieswijzer van Stephan en Marloes had één dag na de lancering al 500 bezoekers. Foto: Hilde Wijnen

Lancering Arnhemse Klimaatkieswijzer

Algemeen

ARNHEM - Twee weken voor de gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart ging de Arnhemse Klimaatkieswijzer online. De jongste kieswijzer van Arnhem helpt kiezers een duurzame keuze te maken, maar is ook de eerste stemhulp die niet gebaseerd is op verkiezingsbeloften, maar op hoe partijen de afgelopen vier jaar daadwerkelijk op ingediende moties stemden. Mede-initiatiefnemers Marloes en Stephan: “We willen mensen laten zien dat ze niet op verkooppraatjes af moeten gaan.”

Door Hilde Wijnen

“Vier jaar geleden reed ik rond in een leaseauto en maakte ik funtripjes naar Singapore. Wist ik veel. Ik dacht niet na over het klimaat”, vertelt Stephan, een van de makers van de Arnhemse Klimaatkieswijzer. 

“Wanneer dat precies veranderde, is niet in één moment te vatten. Het was een proces. Sinds een tijdje doe ik aan meditatie, dat heeft wel geholpen. Daardoor begon ik me meer verbonden te voelen. Niet alleen met de mensen om me heen, maar ook met de planeet. Haha, als ik mij dit tien jaar geleden had horen vertellen, zou ik mezelf echt een softe lul vinden!”

Waarmaken

Het klimaat is een van de belangrijkste onderwerpen van de aankomende gemeenteraadsverkiezingen. Een kieswijzer die laat zien welke partij het daarmee het beste voorheeft is daarom geen overbodige luxe, vindt Marloes. “Welke partijen zijn écht groen? En is jouw partij wel zo groen als je hoopt? Dat zijn de vragen waar het volgens ons om gaat. Als je kiest voor klimaat, dan wil je dat je stem gaat naar een partij die haar beloften waarmaakt.”

Klimaatlabel

De Klimaatkieswijzer is een initiatief van de Klimaatcoalitie, waarvan Stephan en Marloes onderdeel zijn. Met een aantal andere coalitieleden plozen zij alle moties uit die de afgelopen vier jaar werden ingediend in de Arnhemse gemeenteraad. Een monnikenwerk, maar het resultaat mag er zijn. 

Naast een kieswijzer die de kiezer middels negentien stellingen over het klimaat leidt naar de voor hem of haar best passende groene partij, maakte de coalitie ook een Klimaatlabel. Van A tot en met F, alle partijen in de gemeenteraad hebben op basis van hun stemgedrag op de 72 groene moties die er de afgelopen vier jaar zijn ingediend, een score gekregen. Partijen met het label A zijn het groenst, die met F het minst. Dat heeft geleid tot verrassende resultaten.

Toekomst

Stephan: “Ik hoop dat het Klimaatlabel mensen aan het denken zet. Dat is bij mij wel gebeurd in elk geval. Ik ben weg bij de partij waar ik jaren op stemde. Ik moet opnieuw onderzoeken wat bij mij past.” 

Ook Marloes gaat op een andere partij stemmen dan vier jaar geleden. “Toen las ik alleen de partijprogramma’s, maar nu snap ik dat dat zinloos is. Het gaat ons er absoluut niet om om één partij te promoten en andere niet. Wij doen dit voor het klimaat, de toekomst en voor de veiligheid van ons allemaal. Kijk maar naar het laatste IPCC-rapport. We hebben echt een probleem.”

Voor meer informatie kijk op https://arnhem.kiesklimaat.nl