Afbeelding
Foto:

Uitreiking Cultuurprijs Arnhem online

Algemeen

ARNHEM - De kunst- en cultuursector is continu in ontwikkeling. Coronacrisis of niet; makers, artiesten, gezelschappen en producenten blijven voortdurend in beweging. Om dat te onderstrepen, gaat de uitreiking van de Cultuurprijs Arnhem wèl door: op vrijdag 28 januari wordt de prijs tijdens een besloten bijeenkomst uitgereikt. De prijs wordt overhandigd aan een van de genomineerden: Kimono, Maria Roosen of Julius Thissen. 

De jury van de Cultuurprijs Arnhem, bestaande uit Stefan Rebergen (LuxorLive), Inge Pollet (Plaatsmaken) en Mirte Engelhard (winnaar Cultuurprijs Arnhem 2021, modeontwerper), roemt de genomineerden omdat zij ieder vanuit hun discipline met veel zeggingskracht werken; zij stimuleren het culturele veld in Arnhem, maar ook daarbuiten. Alle drie de genomineerden zijn een exportproduct van Arnhem: ze bespelen nationale en internationale podia. 

De uitreiking van de Cultuurprijs Arnhem vindt (in opdracht van de gemeente Arnhem) vrijdag 28 januari 2022 om 19.30 uur online plaats (via de website arnhemseuitnacht.nl en de social media kanalen).

Kimono

KIMONO (1993) is een producer / songwriter uit Arnhem en een voorloper in de sound van de hedendaagse R&B. Zijn eerste singles ‘Besef Dat’ en ‘Positie’ worden al snel opgepikt door bekende media. Met zijn Nederlandstalige repertoire bekleedt KIMONO een unieke plek in het genre Urban en wordt hij door zijn collega-artiesten en toonaangevende media als Noisey, 3VOOR12 en i-D Magazine getipt als grote belofte. 

Maria Roosen

Kunstenaar Maria Roosen (1957, woont en werkt in Arnhem) maakt beelden, tekeningen (aquarellen) en installaties, veelal in glas, al dan niet in opdrachtsituaties. Hierbij staat het proces van het maken en de verbeelding van innerlijke processen voorop en is het uitgangspunt haar dagelijkse omgeving en ervaringen. Vanuit het handelen, tekenen, glasblazen, houtbewerken komen de uiteindelijke beelden tot stand. Roosen werkt vaak samen met ambachtsmensen om een zo hoog mogelijke kwaliteit te bereiken.

Julius Thissen

Sinds het afstuderen aan ArtEZ in 2015 werkt beeldend kunstenaar en gender activist Julius Thissen (1993) in verschillende media: performance, fotografie en video zijn maar enkele voorbeelden. In het werk gaat het vaak over identiteit en hoe je je kunt verhouden tot de ander in een wereld die constant prestatie en heldere grenzen afdwingt. Julius richt zich hierbij met name op de LGBTQIA gemeenschap en de vraag hoe zij een vanzelfsprekender onderdeel zou kunnen zijn van de samenleving. De kunstenaar is een veelgevraagd adviseur en curator aangaande inclusiviteitskwesties, en dat maakt deze op deze jonge leeftijd voorbeeld stellend.