Erdem, Adem en jongeren uit Presikhaaf doen mee aan de 7 dagen waterdrinkchallenge.
Erdem, Adem en jongeren uit Presikhaaf doen mee aan de 7 dagen waterdrinkchallenge. Foto: Petra de Kramer

Arnhem aan het water: #7dagenwater challenge

za 8 jan 2022, 15:00 Algemeen

ARNHEM - Drink jij wel eens water als je dorst hebt? Of vind je dat water voor de vissen is, of om in te zwemmen? Water drinken is voor je gezondheid, het liefst 1,5 liter per dag. Het zorgt ervoor dat je je fitter voelt, zorgt voor een betere concentratie en het is gratis. In Arnhem gaat daarom op 24 januari de 7-dagen-waterdrinkchallenge van start! Doe je mee?

We drinken vaak (ge)zoete dranken en krijgen daarmee onbewust veel calorieën binnen. Uit onderzoek is gebleken dat jongeren gemiddeld zo’n 25 suikerklontjes per dag binnen krijgen via gezoete dranken. Terwijl 13 suikerklontjes maximaal per dag het advies is. Water is dus de betere keuze.

Om het drinken van water te stimuleren is de #7dagenwater challenge bedacht. Met deze challenge ervaar je de positieve effecten van water drinken: het is gezond èn lekker! De jeugd van Arnhem wordt uitgedaagd om van 24 tot en met 30 januari alleen water of thee zonder suiker te drinken. Lukt het jou om dit 7 dagen vol te houden? Doe mee, alleen of met je vrienden en familie. Misschien wel samen met je klas!

In Presikhaaf hebben netwerkpartners uit de wijk de samenwerking opgezocht voor een gezonde leefstijl. Een van de netwerkpartners is Rijnstad. Adem en Erdem zijn er de aanjagers. Bij jongerenlocatie Push in MFC Presikhaven, zijn zij het aanspreekpunt voor jongeren van 12-24 jaar. Beiden zijn jongerenwerkers, waarbij Erdem op de locatie werkt en Adem in de wijk. 

”Overstappen naar een gezondere leefstijl moet je in kleine stappen doen“, aldus Adem. “Bij onze activiteiten bijvoorbeeld zag je dat er veel chips en cola was, nu bieden we flesjes water aan en gezonde snacks. We hadden hier eerst een frisdrankmachine in de hal staan, maar die hebben we weggehaald. Dat vonden veel jongeren niet zo leuk natuurlijk. Er komt een waterkoeler voor in de plaats, zodat je ook met warm weer lekker fris water kunt drinken.” 

Kleine stappen zetten

Erdem vult aan: “We proberen bij zoveel mogelijk activiteiten de waterchallenge onder de aandacht te brengen. Hoe meer ze er mee in aanraking komen, hoe meer vertrouwd ze er mee raken. Dat werkt ook met de gezonde snacks. Of ze nu op snoep kauwen of op een stukje fruit, je merkt dat het voor hen eigenlijk niet zoveel uitmaakt. En wat Adem ook zei: kleine stappen zetten en jongeren bewust maken. Dat werkt het beste.”

De challenge is een initiatief van JOGG Arnhem, dat vanuit Sportbedrijf Arnhem uitgevoerd wordt. Larisa Brinkhoff is JOGG-regisseur in Presikhaaf en één van de initiatiefnemers van de challenge: “We zijn bezig met extra watertappunten op onder andere scholen en delen water uit bij activiteiten. Voor 2022 staan er zelfs 23 nieuwe watertappunten op de lijst om gerealiseerd te worden. Het gaat dus heel goed! Daar word ik wel blij van. Met deze challenge maken we iedereen bewust van de voordelen van water drinken”, aldus Larisa, “Zeker nu het in deze lockdown wat lastiger is om kinderen te bereiken.”

De start is op maandag 24 januari om 00.00 uur en eindigt op 30 januari om 23.59 uur. Het enige wat je hoeft te doen is je voor 18 januari aan te melden voor de 7 dagen waterchallenge op de website van sportinarnhem.nl/waterchallenge. Je ontvangt daarna je digitale startpakket. Je kunt prijzen winnen en laat zien dat je gezondheid telt!