Lianne Konings: "Mensen gaan echt houden van zo'n boom." (Foto: Hilde Wijnen)
Lianne Konings: "Mensen gaan echt houden van zo'n boom." (Foto: Hilde Wijnen)

Arnhems project Adopteer een Kerstboom

Algemeen

ARNHEM - Al elf jaar op rij kun je in Arnhem kerstbomen adopteren. Adopteer een Kerstboom heet het project. Dit jaar bestiert Lianne Konings voor het eerst het adoptiebureau. “Of ik van kerst hou? Hahaha, wat een gemene vraag! Nou, ik hou van samen zijn en samen eten, maar dat is voor mij genoeg. Ik vind het gewoon hartstikke leuk om met die bomen bezig te zijn!” Adopteer een Kerstboom is op 10 en 11 december te vinden op Stadsboerderij Presikhaaf. 

Door Hilde Wijnen

Dinsdag en woensdag komen de kerstbomen binnen. Tweehonderd stuks - allemaal met een eigen nummer - vers van het land van kwekerij Randijk uit Leusden. De helft daarvan zijn bomen die in eerdere jaren zijn geadopteerd. Die gaan weer terug naar de huizen waar ze vorig ook al stonden te glimmen. De rest wordt op 10 en 11 december aan nieuwe adoptieouders aangeboden. 

Zelf uitzoeken

“Ik ben bang dat ik bomen te kort heb”, zegt Lianne. “Vanaf begin november krijg ik al mails met de vraag of mensen een kerstboom kunnen reserveren. Doe ik niet, want dat kan logistiek gezien helemaal niet. Bovendien is het veel leuker om je eigen boom uit te zoeken.” 

Adopteer een Kerstboom is een initiatief van biologische kwekerij Randijk. Miljoenen kerstbomen worden elk jaar gekapt om een paar weken later in de verbrandingsoven te eindigen. Adopteer een Kerstboom wil laten zien dat het ook anders kan. 

Duurzaamheid

Lianne: “Op Randijk krijgt een boom de tijd om groot te worden. De kweker gebruikt geen bestrijdingsmiddelen. Als je eens wist wat er allemaal voor gif de grond in gaat bij het kweken van gewone kerstbomen!” Voor Lianne is duurzaamheid een belangrijke drijfveer om mee te doen aan het project. Maar niet de enige. “Het contact met mensen, daar geniet ik ook van. Mensen gaan echt houden van zo’n boom. Ik ken iemand die noemt zijn boom Dirk Kluit!” grinnikt ze. “Kijk, dat zijn de leuke dingen van zo’n project.” 

Een biologische adoptieboom gaat zo’n zes à zeven jaar mee. Dan is de boom op. “Op donderdag is er een VIP-momentje voor de mensen wiens boom is overleden of zoekgeraakt. Dat laatste gebeurt weleens. ‘Helaas is onze Joop onvindbaar’, schreef iemand mij een keer. Zij mogen dan een nieuwe boom uitzoeken.” 

Verder groeien

Na de kerst gaan de bomen weer terug naar Leusden. Daar mogen ze een jaar lang lekker verder groeien. Ook voor de bomen die te oud of te groot zijn geworden, is een oplossing. Lianne: “Die gaan naar het kerstbomenrusthuis: moederkwekerij De Glind, waar ook de kleine boompjes opgekweekt worden. Daar staan ze rustig tussen de scharrelende kippen. En als ze niet meer levensvatbaar zijn, worden van de takken kerststukjes gemaakt en het restant wordt gebruikt om strooisel van te maken voor tussen de bomen.”

Meer informatie

Adopteer een Kerstboom, 10 en 11 december (met live-muziek), Stadsboerderij Presikhaaf. 

Meer info: www.adopteereenkerstboom.nl