Online lezing ArcheoAcademy

wo 1 dec 2021, 11:25 Algemeen Kort nieuws

ARNHEM - De ArcheoAcademy verzorgt maandag 6 december een online lezing. Onderwerp is ‘Herwen: Atlantis aan de Rijn. Hoe een verdronken fort uit de Romeinse tijd boven water kwam.’ Spreker is Joris Habraken, regio-archeoloog bij de gemeente Arnhem. Habraken vertelt over archeologisch onderzoek bij waterplas de Bijland bij Herwen. De lezing is van 11.00 tot 11.45 uur. 

De Bijland in de gemeente Zevenaar is een van de spannendste limeslocaties van Nederland. Hier lag hoogstwaarschijnlijk een Romeins fort; een castellum, maar de resten daarvan liggen op de bodem van de huidige recreatieplas. Daar vond van circa 1927 tot 1963 zand- en grindwinning plaats waarbij veel verspoelde Romeinse vondsten zijn gedaan. Deze vondsten wijzen op de aanwezigheid van een castellum. 

In 2010 sloten de provincies Gelderland, Utrecht en Zuid-Holland een samenwerkingsovereenkomst met het Rijk waarin zij de ambitie uitgespraken om de Romeinse rijksgrens, de limes, te behouden en beleefbaar te maken. Ook zouden zij deze limes voordragen voor plaatsing op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De voorwaarde was dat er intacte Romeinse resten aanwezig moesten zijn en daaraan voldeed de Bijland niet aan. Hier waren immers alleen verspoelde resten aanwezig. Nader onderzoek was dus noodzakelijk. De uitkomst verraste iedereen. 

Aanmelden voor deze online lezing is niet nodig. De link naar de livestream is te vinden op https://www.youtube.com/RozetArnhemTV