Misstanden in massagesalons omgeving Steenstraat

Algemeen Kort nieuws

ARNHEM - Deze week heeft een breed samengesteld interventieteam drie massagesalons in de omgeving van de Steenstraat gecontroleerd op bedrijfsvoering en uitbuiting. In alle drie de salons zijn vreemdelingen aangetroffen die illegaal aan het werk waren. Bij één locatie zijn signalen van illegale bewoning aangetroffen. De controle is onderdeel van de integrale aanpak van overlast, vuil en criminaliteit in de Steenstraat en omgeving.

Voor controles als deze met interventieteams heeft de gemeente deze keer een team samengesteld met zowel de politie en het openbaar ministerie als de afdeling Vreemdelingenidentificatie en Mensenhandel, de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid en het Regionale Informatie- en Expertisecentrum RIEC tegen ondermijning. Afgelopen jaar ging in Arnhem met regelmaat een integraal team op pad ter controle van bedrijventerreinen en bedrijfsbranches.

Uitbuiting 

Tijdens de analyse van ondermijning in de Steenstraat en omgeving kwamen de massagesalons als risicovolle bedrijven voor kwetsbare vrouwen naar voren. Uit landelijk onderzoek blijkt daarnaast dat met name Aziatische masseuses veel lange dagen werken en een laag inkomen hebben. Ook ontbreekt op hun arbeidscontract vaak een duidelijke omschrijving van werkzaamheden. In 2017 en 2019 zijn in Arnhem massagesalons gesloten vanwege het aanbieden van seksuele handelingen, ook nu is daar tijdens deze controle nadrukkelijk op gelet.

Ahmed Marcouch: “Wij vinden dankzij meldingen van omwonenden en voorbijganger de massagesalons die dekmantel blijken voor zware zaken als mensenhandel en uitbuiting. Zij doen kwetsbare vrouwen kwaad en halen ook de hele Steenstraat en omgeving naar beneden, die juist schreeuwt om geschikte ruimte voor goede ondernemers. Nuttig werk dus van de interventieteams in de Steenstraat en omgeving.” 

Offensief voor veilige wijk 

Deze controle van massagesalons hoort bij de integrale aanpak voor veiligheid in de omgeving Steenstraat, naar het actieprogramma ‘schoon, heel en veilig’. In het Spijkerkwartier, Steenstraat, Spoorhoek, Station Velperpoort en Lauwersgracht en omgeving vindt het hele jaar al een reeks interventies plaats voor de leefbaarheid en veiligheid in de wijken. Opdat eerlijke ondernemers eerlijk kunnen blijven ondernemen en kinderen veilig kunnen opgroeien met hun ouders en verzorgers.

Melden helpt 

“Voor de veiligheid in onze stad hebben wij de meldingen en observaties uit de wijken nodig”, aldus Marcouch. Hij roept op verdacht gedrag te melden via 0900-8844, of anoniem via 0800-7000.