Voorlopige ideeën voor kunstroute in Schuytgraaf worden bekendgemaakt

do 18 nov 2021, 13:56 Algemeen Kort nieuws

ARNHEM - Schuytgraaf krijgt haar eigen permanente kunstroute. Verspreid over de hele wijk worden circa acht nieuwe kunstwerken gerealiseerd. De kunstenaars voor de toekomstige kunstroute zijn bekend en worden online voorgesteld. Elke twee weken wordt er één video op de websites www.plaatsmaken.nl, www.inschuytgraaf.nl en www.schuytgraaf.nl geplaatst. In de video’s stellen de kunstenaars zich voor en lichten hun idee voor een kunstwerk toe. 

Gemeente Arnhem vroeg aan Productiehuis Plaatsmaken begin dit jaar om een plan voor de route te ontwikkelen en uit te voeren. De kunstwerken verhouden zich tot de belangrijkste kenmerken van Schuytgraaf: het landschap, de geschiedenis en de voornamelijk jonge bevolkingsgroep. 

De Arnhemse Fleur Junier is door Productiehuis Plaatsmaken aangetrokken als curator. Zij geeft de inhoud van de kunstroute vorm, waarin dialoog en verbinding met de omgeving en haar bewoners centraal staat. Uit een longlist zijn inmiddels zeven kunstenaars uit de omgeving van Arnhem geselecteerd om een plan te maken voor een kunstwerk. De selectie van de kunstenaars is door een commissie gedaan waaraan bewoners van Schuytgraaf, afgevaardigden van de Gemeente Arnhem en experts uit het beeldende kunstcircuit in Arnhem deelnamen. De geselecteerde kunstenaars werken momenteel een gedetailleerd schetsvoorstel uit. 

Kunst en poëzie

Voor de toekomstige route ontwikkelden beeldend kunstenaars Arash Fakhim, Larissa Esvelt, Keiko Sato, Rob Voerman, Femke Herregraven, Susanne Khalil Yusef en ontwerpersduo Catalogtree de afgelopen zomer hun ideeën. In een video, die de komende weken online gepubliceerd wordt, presenteren de kunstenaars hun voorstel voor een kunstwerk. In 2022 wordt bekend welke plannen definitief gerealiseerd worden en op welke locaties de kunstwerken komen. De kunstroute wordt geflankeerd door poëzie met teksten van schrijvers en dichters uit de regio, wier namen later bekend worden. 

Kennismakingsavond

Plaatsmaken nodigt bewoners uit om deel te nemen aan een kennismakingsavond met de kunstenaars. Deze vindt plaats op 27 januari 2022 van 19.30 tot 21.30 uur in de Omnibus aan het Pallas Atheneplein 2 in Arnhem. Tijdens deze avond vertelt het team van Plaatsmaken en Fleur Junier alles over de inhoud en het tot stand komen van de beeldenroute. Ook zijn de kunstenaars aanwezig om kennis te maken en hun voorstel voor een kunstwerk aan u toe te lichten. Er is ruimte voor gesprek en vragen. Meld je aan via info@plaatsmaken.nl.