Conservator Openluchtmuseum ontvangt prijs voor proefschrift

vr 19 nov 2021, 11:46 Algemeen Kort nieuws

ARNHEM - Dr. Hans Piena, conservator Werken bij het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem heeft de Mr. J.W. Frederiksprijs in ontvangst mogen nemen. Deze prijs wordt toegekend aan de beste publicatie op het gebied van de toegepaste kunst en kunstnijverheid, die in de drie voorgaande jaren is verschenen. Piena ontvangt hem voor zijn proefschrift uit 2020: ‘Kleurrijk Nederland. Beschilderd meubilair tussen 1600-1930’.

Piena: “Ik zie het als erkenning voor een nieuwe benadering in de academische studie naar museumvoorwerpen: die van de ontleding, technologische aspecten, materiaalsoorten, constructie, productiesporen, gebruikssporen. Daar eerst een database, een groot referentiekader van opbouwen, en dan pas gaan vergelijken met archiefstukken en wat men er eerder over publiceerde. Zij die de wetenschap in versnelling brengen zijn niet degene die de bestaande literatuur uitpluizen maar zij die de wereld zelf eens onder een andere loep leggen.”

Over de Mr. J.W. Frederiksprijs

De Mr. J.W. Frederiksprijs wordt toegekend aan de auteur van een belangwekkende gepubliceerde studie op het gebied van de kunstnijverheid, de kleine plastiek en de ornamentiek. De prijs bestaat sinds 1967 en wordt in 2021 voor de 26-ste keer uitgereikt. 

De prijs werd ingesteld en financieel mogelijk gemaakt door mevrouw dr. Edith Frederiks als een hommage aan haar vader Mr. J.W. Frederiks (1889-1962). Hij was een belangrijke verzamelaar van allerlei vormen van kunstnijverheid en heeft daar ook over gepubliceerd. Mevrouw Frederiks heeft een belangrijk deel van haar vaders verzameling aan Museum Boijmans Van Beuningen overgedragen, aanvankelijk als langdurig bruikleen en later als schenking. Zij hoopte met deze prijs - in de geest van haar vader - onderzoek en publicaties op het gebied van de toegepaste kunst en kunstnijverheid te stimuleren.