Renovatie Arnhem Oosterbeek War Cemetery

Algemeen Kort nieuws

ARNHEM/OOSTERBEEK – Sinds 18 oktober vinden op de Commonwealth begraafplaats Arnhem Oosterbeek War Cemetery belangrijke aanpassingswerken plaats ter hoogte van de ingang, de schuilgebouwen en in de omgeving van de Poolse graven. Het gaat voornamelijk om een tuinbouwkundige renovatie die zowel praktische als esthetische verbeteringen met zich meebrengt. 

Naast vernieuwing van de groenaanleg, wordt de toegang van de bezoekers tot de schuilgebouwen en Poolse graven verbeterd. “Door de opening in de haag en via het pad met stapstenen willen we vooral meer bezoekers uitnodigen om de Poolse gesneuvelden eer te bewijzen”, aldus Geert Bekaert, directeur Commonwealth War Graves Commisson (CWGC) Centraal West-Europa. De werkzaamheden duren zo’n twee weken.

De CWGC onderzocht welke mogelijkheden er zijn om tot een succesvolle renovatie te komen. Ze voerde hiervoor een diepgaand onderzoek, waarbij ze de courante bezoekerslooplijnen bestudeerde, maar ook afstemde met de plaatselijke tuinmannen om tot de beste oplossing te komen. De aanpassingen moeten ook aansluiting vinden bij de historische landschapsplannen.

Na afweging van verschillende opties, is de uitkomst dat de groen- en bouwafdeling van de CWGC deze herfst stapstenen voor de graven plaatst, met ertussen dunne stroken gras. Ze leggen ook ruime kleurrijke bloemenborders aan, bij de soortenkeuze rekening houdende met de schaduwrijke locatie. Ook zullen nieuwe klimplanten de pergola’s op de begraafplaats sieren.

De manier waarop de stapstenen worden geplaatst houdt rekening met het originele lay-out plan van de begraafplaats en belangrijke historische referentielijnen waar ook het Cross of Sacrifice en de Stone of Remembrance op ingeplant staan. De aanpassingen zijn ook in lijn met de CWGC conservatieprincipes, die het behoud van haar begraafplaatsen en monumenten tot in de eeuwigheid vooropstelt.

Naast een algemene opwaardering van de groenaanleg, worden de prachtige gebouwen en Poolse graven via een opening in de hagen die de hoofdingang flankeren, meteen beter toegankelijk, ook voor minder mobiele mensen.

Arnhem Oosterbeek War Cemetery is gelegen langs de Van Limburg Stirumweg in Oosterbeek. Op de begraafplaats liggen nu 1.684 militairen van het Gemenebest uit de Tweede Wereldoorlog begraven of herdacht. 243 van de graven zijn niet geïdentificeerd en twee slachtoffers worden herdacht door speciale gedenktekens. Er zijn ook 79 Poolse, drie Nederlandse en vier niet-oorlogsgraven (waaronder drie voormalige medewerkers van de CWGC) op de begraafplaats. Architect is P.D. Hepworth. De begraafplaats is gemeentelijk beschermd.