V.l.n.r.: Initiatiefnemers Bep Boerboom, Loes Nierop en Hubert Slings, buurthistoricus Piet Schreuder en wethouder Bob Roelofs. (Foto Rob van Sprang)
V.l.n.r.: Initiatiefnemers Bep Boerboom, Loes Nierop en Hubert Slings, buurthistoricus Piet Schreuder en wethouder Bob Roelofs. (Foto Rob van Sprang)

Onthulling muurschildering spoorviaduct Presikhaaf

Algemeen

ARNHEM - Tweeënhalf jaar is er aan gewerkt: het opknappen van het verrommelde spoorviaduct bij station Presikhaaf. Buurtbewoners Bep Boerboom uit Presikhaaf 1 en Loes Nierop en Hubert Slings uit Plattenburg ontwikkelden - in overleg met de buurt, de gemeente Arnhem en de Verfbrigade - een plan voor een historische muurschildering dat de rijke geschiedenis van het oude Landgoed Presikhaaf vastlegt.

De muurschildering is vrijdag 15 oktober feestelijk onthuld door wethouder Bob Roelofs. Aansluitend liepen de aanwezigen mee met een historische rondwandeling over het oude Landgoed Presikhaaf. Het project is mogelijk gemaakt door een bijdrage van de provincie Gelderland. 

In beide fietstunnels van het viaduct toont een oude landkaart hoe de omgeving er in 1874 uitzag. Ook is er aandacht voor klooster Bethanië en het Esperantohuis. Aan weerszijden van de autotunnel lees je welke wijk je inrijdt.

De parken Presikhaaf en Sacré Coeur vormden oorspronkelijk één gebied, totdat in 1864 de spoordijk het ruw in tweeën sneed. Vrouwenklooster Bethanië stond van 1428 tot 1591 op wat nu de weide naast de Stadsboerderij is. Tientallen vrouwen woonden hier tegelijk en wijdden hun leven aan bidden en zingen, en aan bijvoorbeeld het overschrijven van kloosterboeken.

Ter hoogte van de Heemtuin stond tot 1974 de witte villa Groot Presikhaaf. In de jaren dertig was hier het Esperantohuis gevestigd. Esperanto is een kunstmatige taal ter bevordering van de vrede tussen de volken. Uit de hele wereld kwamen in die periode Esperantisten naar Arnhem om de taal te leren.

De drie buurtbewoners doken in de geschiedenis van hun wijken en ontwikkelden een gratis beschikbare audiotour. Op de historische wandeling ontdek je de bijzondere geschiedenis van de parken Presikhaaf en Sacré Coeur, en van de oeroude Schaapsdrift. De wandeling vertrekt vanaf het viaduct bij station Presikhaaf, is 2,5 kilometer lang en duurt ongeveer een uur. Hij is te downloaden als audiotour inclusief allerlei bijzonder fotomateriaal via https://izi.travel/nl/e6f1-het-oude-landgoed-presikhaaf.