Niek Verheijen is één van de 4 initiatiefnemers van het beweegplan
Niek Verheijen is één van de 4 initiatiefnemers van het beweegplan (Foto: Petra de Kramer)

Meer en beter bewegen voor kinderen

Algemeen

Arnhem - Vier Arnhemse sportverenigingen hebben elkaar gevonden om jonge kinderen te helpen om beter te bewegen. Eenzijdig bewegen kan er toe leiden dat kinderen minder vrij gaan bewegen, waardoor ze hun plezier in sport kunnen verliezen. De vier sportpartners willen hierin verandering brengen. Het initiatief sluit goed aan bij ambities in het Arnhems Sport- en Beweegakkoord.

Petra de Kramer - Sportbedrijf Arnhem

Je kunt als Arnhemse organisatie een waardevolle bijdrage leveren door een plan in te dienen dat aansluit op de ambities uit het Arnhemse akkoord. De Rijksoverheid stelt hiervoor t/m 2022 een budget van 320.000 euro ter beschikking.

Het plan van voetbalvereniging VDZ, hockeyclub Upward, volleybalvereniging Aetos en gymnastiekvereniging GCA is het eerste idee dat is goedgekeurd. “Elk plan wordt getoetst aan de vastgestelde criteria waaraan een plan moet voldoen. Na goedkeuring krijgt de aanvrager een budget om het uit te voeren”, aldus Matthijs Westerbeek, stuurgroeplid bij de toetsingscommissie en werkzaam bij Sportbedrijf Arnhem. “In de eerste ronde zijn al diverse plannen ingediend. Voor de tweede ronde van dit jaar kunnen organisaties nog vóór 21 juni hun plannen insturen.”

Niek Verheijen, opleidingscoördinator bij VDZ, legt uit hoe het gezamenlijke plan van de sportverenigingen tot stand kwam: “We kwamen elkaar tegen tijdens een scholingstraject voor verenigingsondersteuning. Afzonderlijk waren we al bezig om ons als club verder te ontwikkelen op het gebied van ‘meer en beter bewegen’. We zijn bij elkaar gaan zitten en dat was eigenlijk de start.”

Beweegvormen

Het plan richt zich op jongeren t/m 12 jaar. Ze willen bepaalde beweegvormen in de trainingen inzetten die je normaal niet zo snel gebruikt binnen je eigen sport. “Bijvoorbeeld voor het voetbal een spelvorm waarbij je met je handen de bal speelt in plaats van met de voet. Maar ook tikspelletjes, trefbal, balans- en stoei-oefeningen of een spelparcours”, aldus Niek. “Vroeger speelden kinderen meer buiten. Zo leerden zij hun lichaam kennen. Wij willen de kentering brengen, want we zien dat er meer voor nodig is dan sporten bij je vereniging alleen. Als je kinderen spelenderwijs leert hoe ze hun lichaam optimaal kunnen gebruiken, geef je ze een heel stevige basis. Het zorgt voor minder sportblessures, voor meer plezier en uiteindelijk een langere ‘sportcarrière’.”

“Vanaf het komende seizoen, in augustus, willen we van start gaan. Het traject loopt drie jaar, waarbij we elk jaar evalueren en andere verenigingen uitnodigen om onze kennis mee te delen.”

Meer informatie

Wil je meer weten over de mogelijkheden en kansen die het Arnhems Sport- en beweegakkoord biedt? Sluit dan op donderdagavond 25 maart aan tijdens de online talkshow ‘Arnhem gezond en fit’, waarbij de uitvoering van dit sportakkoord centraal staat. Met elkaar proberen we heel Arnhem in beweging te krijgen. Op sportakkoordarnhem.nl vind je alle info en kun je de livestream volgen.

Petra de Kramer - Sportbedrijf Arnhem