Brouwmeester Sophia Franx van brouwerij Durs heeft een speciaal vrouwenbier ontwikkeld.
Brouwmeester Sophia Franx van brouwerij Durs heeft een speciaal vrouwenbier ontwikkeld. Foto: Ellen Koelewijn Fotografie

Arnhems vrouwenbier ‘met karakter’

Algemeen

Arnhem - Dikke Prins. Geutpisser. Leip Hèrt. Het zijn bijzondere namen van smaakvolle bieren. Ze worden geproduceerd door Stadsbrouwerij Durs uit Arnhem. Die voegt er een nieuwe smaak aan toe. Over een week of zeven, acht is een speciaal vrouwenbier verkrijgbaar. De naam blijft nog even geheim.

Door Vincent Bos

Chefkok Estee Strooker, kunstenares Sarina Latumahina, Nederlands kampioen gewichtheffen Lotte van den Berg en Jette de Keijzer (mede-eigenaar van Durs) hebben onder leiding van brouwmeester Sophia Franx het allereerste vrouwenbier gebrouwen. Het is een fris zomers bier. De meeste zogeheten saisonbieren zijn wat lichter van kleur. Daar vormt het vrouwenbier van Durs een uitzondering op, zegt Joris Kok van Marketing en Sales.

Theo Janssen

Het bier past in het succesverhaal van bierbrouwer Durs. Het bedrijf is in november 2019 gestart. Daarmee had Arnhem voor het eerst sinds bijna tachtig jaar weer een eigen stadsbrouwerij. Het is gevestigd boven restaurant Goed Proeven en heeft naam gemaakt met wat Joris Kok omschrijft als goed doordrinkbare bieren.

Durs maakte naam met de Dikke Prins. Het bier is tot stand gekomen in samenwerking met oud-voetballer en Vitesse-icoon Theo Janssen. Durs straalt uit dat het trots is op Arnhem. Het heeft intussen wel flink de vleugels uitgeslagen en beperkt de afzet allang niet meer tot louter de Gelderse hoofdstad. De bieren zijn inmiddels bij 145 verkooppunten te koop. “Van Veenendaal tot Albergen, een plaats boven Almelo aan de Duitse grens”, zegt Joris Kok.

Het aantal verkooppunten groeit gestaag. De bieren staan in de schappen van de gangbare slijterijen en bij supermarkten en landwinkels. Een verkooppunt in Nijmegen volgt deze maand nog. De bieren staan bekend om hun smaak en aroma’s. Durs noemt het bieren met karakter.

Icoon op label

Bij Durs is de brouwmeester een vrouw, Sophia Franx. Joris Kok schat dat er in Nederland ongeveer dertig vrouwelijke brouwmeesters zijn op een totaal van 850 brouwerijen. Het geeft aan dat hier sprake is van een mannenwereld. Maar de vrouwen zijn wel in opmars. En dan ligt het voor de hand dat de vraag wordt gesteld waarom er nog geen vrouwenbier is.

Sophia Franx heeft de kennis, passie en kunde om daar verandering in te brengen. Het wordt dus een saisonbier. Met een fris pepertje. En een icoon op het label, want daarmee heeft Durs een status opgebouwd. In dit geval wordt het label gemaakt door Sarina Latumahina. Op de zijkant wordt een verhaal afgedrukt over de smaakbeleving en vind je informatie over Durs.

Het vrouwenbier wordt eerst in een kleine oplage gebrouwen. De ingrediënten zijn eind februari in de ketel gegaan. Dan duurt het zeven tot acht weken voordat het bier geproefd kan worden. Het gaat dan om tweeduizend liter zegt Joris Kok. “Zodra het kan bottelen we het bier.”