Afbeelding

Van metselaar tot verpleegkundige op hartbewaking

Algemeen

Arnhem - Omdat ze geen idee hebben wat een bepaald beroep inhoudt, vinden veel scholieren het moeilijk om aan het einde van de middelbareschooltijd een beroepskeuze te maken. Vooral jongens in de puberleeftijd kiezen daarom al snel voor bouw & techniek of ICT. Robbie Sweers, zelf ooit metselaar, nu verpleegkundige op de hartbewaking bij Rijnstate, herkent dit en wil dat doorbreken. Met de € 10.000,- die hij won met een prijsvraag om personeelstekorten in de zorg terug te dringen, ontwikkelde hij een virtuele snuffelstage. Met een set VR-brillen in de hand wil Robbie de komende maanden middelbare scholen in de regio Arnhem opzoeken om vooral jongens in de leeftijd van 14 t/m 16 jaar te laten ervaren hoe stoer het werken in de zorg écht is. 

Je hebt net een ongeluk gehad met je fiets. Je ligt op straat. De grond is koud. Je bent in shock. Waar ben ik, wat is er gebeurd….. De ambulance arriveert. Een ambulanceverpleegkundige checkt je toestand. Je moet direct naar het ziekenhuis. Al snel lig je op een brancard. Eenmaal in de ambulance meldt de verpleegkundige vast aan het ziekenhuis dat het bittere ernst is. Bloedspoed… Met gillende sirenes kom je aan bij Rijnstate. Razendsnel lig je op de behandeltafel van de Eerste Hulp. Je ziet overal ‘toeters en bellen’ om je heen. Cijfertjes, bewegende lijnen op het scherm. Ook nu weer diverse handelingen. Je kleding wordt open geknipt, een spuit in je been. Plots verslechtert de situatie. Je zakt weg. Het leven lijkt uit je weg te vloeien. Een situatie op leven en dood. Dan plotseling ‘Meneer, meneer, u bent er weer’, roept de verpleegkundige je toe na een geslaagde reanimatie…. Zo dankbaar, dat je nog leeft.

Worsteling met beroepskeuze

“Zelf heb ik als puber ook enorm zitten worstelen met de vraag wat ik wilde worden”, vertelt Robbie als hij terugdenkt aan het moment dat hij moest kiezen voor een vervolgopleiding. “Werken in de zorg? Geen moment kwam het in me op. Dat was iets voor meisjes, niet voor stoere gasten zoals ik. Een totaal verkeerd beeld natuurlijk, maar ik wist niet beter. Ik wist alleen dat ik liefst met mijn handen wilde werken. En zo belandde ik eigenlijk als vanzelf in de bouw waar ik 15 jaar heb gewerkt als metselaar.”

Snel cruciale beslissingen nemen en complexe apparatuur bedienen’

Bij de geboorte van zijn kinderen zag Robbie voor het eerst een ziekenhuis eens goed van binnen. Robbie: “Mijn vrouw ging voor een spoedkeizersnede, dan kom je al snel op meerdere afdelingen. Ik zag de snelheid van het moeten handelen, het vele schakelen tussen disciplines, de bediening van complexe apparatuur en het nemen van beslissingen. Soms op leven en dood. Heel wat anders dan het wassen van billen, het opnemen van koorts of het plakken van pleisters dat ik in m’n hoofd had zitten. Pas toen ging bij mij het zorglampje branden.” Uiteindelijk besloot Robbie in de avonduren de studie mbo-Verpleegkunde te gaan doen. En met succes. Inmiddels werkt hij bijna 12 jaar in de zorg waarvan de laatste 5 jaar als verpleegkundige op de Hartbewaking van Rijnstate in Arnhem.

Prijswinnaar

Veel puberjongens hebben geen reëel beeld van de zorg, dat is zonneklaar. Dus toen eind 2019 WZW (Werkgeversvereniging Zorg en Welzijn in regio Midden-, Zuid,- en Zuidwest-Gelderland) een prijsvraag* uitschreef om zorgmedewerkers te stimuleren zelf oplossingen aan te dragen voor het oplopende personeelstekort in de zorg, hoefde Robbie niet lang na te denken. “Toevallig had ik zelf

ook een keer kennisgemaakt met een VR-bril en ervaren hoe dicht je hiermee de werkelijkheid kunt benaderen. Dus zo kwam ik op het idee om een virtual reality-film te maken en dit idee als ‘Virtuele Snuffelstage’ in te dienen”. Uiteindelijk werd Robbie één van 10 winnaars van het geldbedrag om het idee ook écht uit te kunnen werken.

VR-film

Met het prijzengeld van € 10.000,- heeft Robbie de film afgelopen voorjaar door een gespecialiseerde cameraman laten opnemen en monteren. Ook heeft hij hiervan 5 zogenaamde VR-brillen kunnen aanschaffen waarmee hij dit schooljaar de ‘boer op wil’. Robbie: “Ik wil die jonge gasten de zorg, en dan vooral het vak als verpleegkundige, écht laten voelen. Door het opzetten van VR-bril wanen ze zichzelf slachtoffer van een verkeersongeluk en zien ze welke handelingen ambulance-verpleegkundigen verrichten in de ambulance. Eenmaal in het ziekenhuis, zie je letterlijk het behandelteam aan het werk op de SEH. En ik moet je zeggen, ‘dan komt het wel ff binnen’.

De komende weken komt Robbie graag in contact met middelbare scholen in de regio Arnhem. Hij wil ze graag bezoeken met zijn VR-bril tijdens een studiekeuzedag. Het is namelijk geen gewone film die je in klassikaal afspeelt, maar een persoonlijke ingrijpende belevenis. De eerste contacten zijn inmiddels gelegd.