Foto:

Kunstcafé Rozet

ARNHEM - Op 26 augustus is van 10.30 - 12.00 uur verzorgt Roy van Dalm in het ‘Kunstcafé’ een presentatie over de identiteit van twee Poolse steden. De een uit de grond gestampt en de andere uit zijn as herrezen.

Wat is de identiteit van een stad die ooit in no time uit de grond gestampt werd? En wat is de identiteit van een stad die na een enorme verwoesting geheel nieuw werd teruggebouwd? De Poolse steden Lodz en Warschau vertellen ieder een authentiek en indringend verhaal over wat het betekent om een nieuwe stad te zijn.

Een slaperig provinciestadje van 13.000 inwoners met schapen en een rivier – dat was het Poolse Lodz halverwege de negentiende eeuw. Totdat de Russische tsaar Lodz aanwees als nieuw centrum voor zijn katoenindustrie. In 1914 woonden er in Lodz meer dan 500.00 inwoners – de stad was geëxplodeerd. Compleet nieuw uit de grond gestampt, vol met roodbakstenen katoenfabrieken.

Warschau was ooit het ‘Parijs van het Oosten’, maar werd tijdens de Tweede Wereldoorlog voor 85% met de grond gelijk gemaakt. Het was de meest verwoeste stad in Europa. Warschau werd na de oorlog compleet opnieuw opgebouwd en herrees als een Phoenix uit zijn as.

 Roy van Dalm is hoofddocent bij de Academie voor Informatica en Mediadesign (AIM) van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) in Arnhem. Hij is gespecialiseerd in stedelijke identiteit en city branding. Als journalist schreef hij voor de cultuurbijlage van Het Financiële Dagblad jarenlang artikelen over Europese steden. Hij is mede-auteur van het boek Slimme Steden – een gids met ‘stedentrips voor gevorderden’.

De live muziek wordt verzorgd door Cilia Witten op de vleugel.

De entree is gratis, aanmelden noodzakelijk via kunst55plus@rozet.nl. Locatie is Rozet, plein op 3.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden