Foto:

Bijverdienen in de bijstand

ARNHEM - GroenLinks en de PvdA hebben de handen in één geslagen voor een sociale bijstand en doen een voorstel om parttime werken naast de bijstand te stimuleren.

In Arnhem wonen gemiddeld veel mensen met een bijstandsuitkering. Als mensen in de bijstand een klein aantal uren gaan werken, voelt het niet rechtvaardig als dat verdiende geld helemaal verrekend wordt met de bijstandsuitkering. GroenLinks en PvdA vinden dat werk moet lonen.

Daarom hebben GroenLinks en PvdA samen een motie ingediend (mede ondersteund door Denk/Verenigd Arnhem en D66) waarin zij het college hebben verzocht om met een voorstel te komen om aan Arnhemmers een uitstroompremie te geven. Als Arnhemmers in de bijstand dan via een kleine baan salaris ontvangen, dan kan dat voor een bepaalde periode met behoud van bijstand. Op deze manier loont het om aan het werk te gaan.

Omdat het in het voorstel om een uitstroompremie gaat, wordt het bedrag wat mensen ontvangen niet als inkomen gezien en heeft het geen gevolgen voor eventuele toeslagen en de bijzondere bijstand of Gelrepas.

Bijverdienen in de bijstand kan op dit moment tot een bedrag van € 221,- voor 6 maanden. Maar dat is te kort om door te stromen naar een baan met voldoende uren om uit te stromen uit de bijstand. Dat blijkt onder andere uit een onderzoek dat de gemeente Utrecht uit heeft gevoerd.

Gemeente Amsterdam leek afgelopen voorjaar hierin mogelijkheden te hebben gevonden. Zij wilden het bedrag dat je mag bijverdienen naar € 500,- verhogen. SP diende hierover in de Arnhemse gemeenteraad een motie in. Dat leek een mooi plan, maar de wetgever is er helder over; er is een bewuste keuze gemaakt om een maximum te stellen aan de hoogte van het bedrag dat je mag bijverdienen. Daarmee is de motie van de SP volgens het college niet uitvoerbaar. Verdien je meer dan € 221,-? Dan ontvang je onterecht bijstand met het mogelijke gevolg dat je het geld moet terug moet betalen. En dat gaat ten koste van de bestaanszekerheid. Dat is voor GroenLinks en PvdA onacceptabel.

Marie José Navis “Door middel van de uitstroompremie investeren we op korte termijn in de bestaanszekerheid en zorgen we ervoor dat er op langer termijn voor een sociale bijstand gerealiseerd wordt die de basis voor die Arnhemmers steviger maakt.”

Ria de Vries: “Vanuit een deeltijdbaan wordt het ook makkelijker om uit te stromen uit de bijstand en meer uren te gaan werken. Want het is bekend dat van werk naar werk nou eenmaal makkelijker gaat dan vanuit de bijstand naar werk. Werk moet lonen. In Arnhem gaat dat ook gebeuren.”

Het college heeft de gemeenteraad laten weten de motie van GroenLinks en de PvdA over te nemen. Dit betekent dat het college met dit voorstel aan de slag gaat. Beide partijen wachten nu met enig ongeduld op het voorstel waarmee het college naar de raad komt. GroenLinks en PvdA verwachten van het college in september een zo ruimhartig mogelijk voorstel.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden