<p>Leerlingen en begeleider Straatnamenproject.&nbsp;</p>

Leerlingen en begeleider Straatnamenproject. 

(Foto: Alain baars)

Straatnamenproject succesvol uitgevoerd door leerlingen Mariëndael #BLM #Diversiteit

ARNHEM - Er is de laatste tijd (nu bijvoorbeeld ook vanwege BLM) veel te doen is geweest over de vermelding op straatnaambordjes van historische personen die vroeger als held werden gezien, maar waar we nu een beetje anders tegenaan zijn gaan kijken. Waar de één de geschiedenis niet uit wil wissen, wil de ander dat straatnamen hernoemd worden omdat ze de vernoeming als verheerlijking zien. Ook in Arnhem speelt dit probleem en wordt een oplossing gezocht.

Op initiatief van het JKF Kinderfonds is daarom in samenwerking met de Straatnamencommissie van gemeente Arnhem een pilotproject bedacht als stageplek voor leerlingen uit het speciaal onderwijs om de juiste informatie te zoeken bij de door de gemeente aangewezen straatnamen die vernoemd zijn naar personen uit het verleden. Dit hebben zij onder begeleiding van Marijn Snel (student Geschiedenis van Hogeschool Amsterdam) gedaan zodat de kwaliteit gewaarborgd is. Mooie bijvangst is ook dat inclusie, diversiteit en geschiedenis op een positieve manier besproken werden in de klas. Een mooi inclusief (door samenwerking met medewerkers van gemeente Arnhem) en leerzaam project voor jongeren die vanwege hun beperking vaak al erg moeilijk aan een goede stage kunnen komen. Bovendien ook een mooie gelegenheid voor deze jongeren om beter zichtbaar te worden in de maatschappij.

Vanwege de Coronamaatregelen was het helaas niet mogelijk om de stagedagen op het kantoor van het JKF Kinderfonds plaats te laten vinden. Daarom heeft de stage plaatsgevonden op de vergaderlocatie van Bizar Bazar (in de oude Lutherse Kerk in Arnhem). De uitkomsten zijn daar op 14 juli gepresenteerd aan de Voorzitter van de Straatnamencommissie, de Bestuursadviseur Diversiteit en het JKF Kinderfonds. Naast de Middachtensingel (waar de school gevestigd is) werden ook onder andere de J.P. Coenstraat en de Paul Krugerstraat behandeld. De uitkomst van dit pilotproject wordt binnenkort aan de gemeenteraad gepresenteerd. We hopen dat dit project een jaarlijks vervolg mag krijgen en er mooie stageplekken voor jongeren uit onze doelgroep door kunnen ontstaan.

Bijdrage JKF KInderfonds € 2.400

Met grote dank aan de leerlingen van Mariëndael en hun stagebegeleiders voor hun inzet, Marijn Snel voor geschiedenislessen en begeleiding, Bizar Bazar voor het gereduceerde tarief en goede zorgen en de inzet van de Voorzitter van de Straatnamencommissie, de Bestuursadviseur Diversiteit van gemeente Arnhem en de afdeling Communicatie van gemeente Arnhem voor hun hulp, interesse en inzet voor onze jongeren! 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden