<p>Ton Schulte: 'Zo simpel kan het zijn. Tegeltje eruit, plantje erin!' (Foto: Hilde Wijnen)</p>

Ton Schulte: 'Zo simpel kan het zijn. Tegeltje eruit, plantje erin!' (Foto: Hilde Wijnen)

(Foto:)

De stad onderdompelen in het groen

ARNHEM - Bijna een jaar geleden presenteerde Arnhem als eerste gemeente van Nederland een klimaatplan om de stad bestand te maken tegen klimaatverandering. Dat inspireerde architectuurcentrum CASA en Arnhem Klimaatbestendig om de handen ineen te slaan en een reeks online programma’s over het thema te maken. In april werd afgetrapt met Code Blauw dat ging over wateroverlast, daarna volgde Code Rood, over hittestress, en op 20 juli gaat Code Groen in première. Onderwerp van gesprek: biodiversiteit.

Door Hilde Wijnen

Klimaatverandering is een omvangrijk probleem, dat weten ze bij architectuurcentrum CASA en Arnhem Klimaatbestendig ook wel. Hitte, wateroverlast en verlies van biodiversiteit, als we geen actie ondernemen krijgen we er in de toekomst steeds vaker mee te maken. 

Gelukkig zijn er volgens artistiek directeur Ton Schulte van CASA veel mogelijkheden om veranderingen op te vangen en kunnen ook goede ontwikkelingen snel gaan. “Er heerst bij ons echt een sfeer van yes, we can! Dat is prettiger dan in een hoekje wegkruipen omdat het probleem zo groot lijkt.”

“Biodiversiteit begint bij het planten van groen”

Met de online uitzendingen Code Blauw, Rood en Groen willen CASA en Arnhem Klimaatbestendig Arnhemmers inspireren, informeren én activeren. Ton: “Dat hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Stef van Campen, spreker bij Code Groen en een van de bouwers van de Mangrove bij Burgers Zoo, zegt dat biodiversiteit stimuleren begint bij het planten van groen.”

Een van de doelen uit het klimaatplan van de gemeente is dan ook het vervangen van tien procent van de bestrating voor planten en bomen. Een tiende, zet dat wel zoden aan de dijk? “Het is een mooi begin,” vindt Ton Schulte, “maar de lat mag best wat hoger. Als je zegt dat je een groene stad bent, dan moet het groen ook van de gevels spatten.”

Letterlijk, want een groene gevel is goed voor vogels en insecten en helpt huizen koeler te maken. “Het is een heel praktische oplossing. Het mooiste zou zijn als Arnhem een eigen Bosco Verticale krijgt (gebouw in Milaan dat beplant is met 900 bomen, red.).” In Utrecht wordt al gewerkt aan een soortgelijk idee: Wonderwoods. Jeroen Schilder van MVCA Architects komt er bij Code Groen over vertellen.

Op het programma staat verder nog de Arnhemse Studio Lakmoes. Biologen Barbara Wagensveld en Marjolein Pijnappels zijn bezig met het project Andere Arnhemmers. Daarin onderzoeken ze hoe de stad een plek kan zijn voor iedereen: mens, dier en plant. Als je je meer onderdeel voelt van de natuur, bepleiten zij, ga je er zorgvuldiger mee om.

Ton: “Het beeld dat architecten overal woontorens en snelwegen willen maken, is echt achterhaald. We willen de stad onderdompelen in het groen. Natuurinclusief bouwen, dát heeft de toekomst.”

Code Groen is te bekijken via www.casa-arnhem.nl en www.arnhemklimaatbestendig.nl. Daar zijn ook Code Blauw en Rood terug te zien.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden