Lezingen over 400 jaar tuingeschiedenis bij Middachten

DE STEEG - Op vier zondagen in augustus verzorgen specialisten lezingen over 400 jaar tuingeschiedenis in de serie ‘de Buytensaelen van Middachten’. Elke zondag is gekoppeld aan een eigen thema. 

Zo komt er beeldmateriaal uit de tijd van de Franse tuinstijl voorbij (1 augustus), wordt er gesproken over de invloed van botanicus Von Siebold (15 augustus), wordt er uitleg gegeven over de verlandschappelijking van de tuin in de 19e eeuw (22 augustus) en is het recentere restauratieprogramma van de tuinen van Middachten (29 augustus) een thema. 

Locatie is squashhal Middachten (Smidsallee in De Steeg). Aanvang 14.00 uur  Deelname 15,00 euro per lezing (inclusief entree voor de tuinen). Aanmelden via info@middachten.nl tot uiterlijk drie dagen voor de datum van de lezing. In verband met de beperkte capaciteit worden aanmeldingen op volgorde van binnenkomst behandeld. Het kasteel is vanwege restauratiewerkzaamheden niet open.

Programma

1 augustus Hoogtijdagen van de barokke tuinen op Middachten. Een beeldverhaal door Hélène Bremer, kunsthistorica. De rol en betekenis van bijzondere prenten komt aan de orde net als een vergelijking met de formele tuinen van Versailles en Het Loo.

15 augustus een lezing over Philip Franz von SieboldEen lezing door oud-hortulana Carla Teune van de Leidse Hortus Botanicus. Het gaat over de invloed van de beroemde botanicus Von Siebold op de introductie van Aziatische soorten in Nederland en in de tuinen van Middachten.

22 augustus Romantische slingerpaden, heuveltjes en groepjes loofbomen. Deze lezing wordt verzorgd door Heimerick Tromp, historicus en schrijver. Rond 1800 verlandschappelijken de formele tuinen bij kastelen en buitenplaatsen. Kasteel Biljoen is hierin een belangrijk voorbeeld maar ook bij Middachten maakt de formele tuin plaats voor slingerpaden en heuvels. De lezing gaat in op deze bijzondere periode in de tuingeschiedenis.

29 augustus De restauratie van de Oostparterre. Lezing én wandeling met Peter Verhoeff, landschapsarchitect. In 2020 is gestart met het terugbrengen van de Oostparterre op Middachten naar het ontwerp van Hugo Poortman (1900). Peter begeleidde de restauratie en doet verslag van het onderzoek naar de geschiedenis van dit deel van de tuinen en de restauratie. Daarna neemt hij u letterlijk mee naar deze plek vol historie en toekomst.

 www.middachten.nl 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden