Foto:

Programma festival Het Park Vertelt bekend

OOSTERBEEK - Het programma van festival Het Park Vertelt, eind augustus in Park Hartenstein in Oosterbeek, is bekend. Zaterdag 28 augustus komen onder andere dichter Joke van Leeuwen, cabaretier Vincent Bijlo en taalkunstenaar Nico Dijkshoorn met zijn vriendenband (inclusief gitarist Rinus Gerritsen) naar Oosterbeek. Zij maken onderdeel uit van een bomvol programma voor jong en oud op drie verschillende podia in het park. Het festival begint om 14.00 uur en loopt door tot in de avonduren.

Lyrisch en ziedend

Festival Het Park Vertelt beleeft dit jaar zijn 16e editie. Het wordt weer een feest van taal in vele vormen: poëzie, muziek, spoken word, theater en - dit jaar voor het eerst - cabaret. Het programma staat in het teken van de klimaatcrisis, is gemaakt in samenwerking met de beweging van Vlaams-Nederlandse klimaatdichters en draagt als titel ‘Lyrisch en ziedend’. Dit jaar is ook een schrijversresidentie aan het festival verbonden. De drie deelnemende dichters komen uit Duitsland, Engeland en Vlaanderen. Twee weken voor het festival strijken ze neer in Oosterbeek om nieuw werk te maken dat ze tijdens het festival zullen presenteren. De dichters laten zich inspireren door het landschap, maar ook door klemmende vragen over de toekomst ervan.

Middagprogramma voor jong en oud

Onder De Luifel midden in het park, zal Moya De Feyter de founding mother van de beweging van klimaatdichters, het festival openen. Gedurende de middag zijn hier drie bijzondere duoperformances te zien. Deze drie optredens zijn speciaal gemaakt voor de klimaatdichtersbeweging en beleven in Oosterbeek hun (Nederlandse) première. De eerste, ‘Monsanto versus Organische boer’ is een scherpe en humoristische battle over onze voeding. De Antwerpse stadsdichter Seckou en rapper/slammer Droge Piet maken er een groot spektakel van. De tweede performance, ‘Dood is de dodo’ is een ode aan de vogels die met uitsterven worden bedreigd. Terwijl dichter Joke van Leeuwen voordraagt begeleidt theatermaker Marijs Boulogne haar met accordeon, zang en levend haakwerk. De derde performance is ‘De aarde voelt’. Hierin neemt de oermoeder van de performing poetry Diana Ozon, het publiek mee de kosmos in terwijl gitariste Wil Schmal zorgt voor opzwepende punk rock riffs en lyrische ballades. De duoperformances worden afgewisseld met fijne poëtische pop van Iris Penning & Mirte de Jong en gedichten van de Nijmeegse Rinske Kegel. Cabaretier Vincent Bijlo sluit het middagprogramma af met zwarte humor en een glimlach. Bijlo gebruikt altijd de actualiteit, zijn speciaal voor dit festival geschreven act blijft daarom tot het laatst een grote verrassing.

Op het ‘Poets for the Earth’ podium treedt de hele middag een bont gezelschap klimaatdichters op. Bekende en nieuwe namen uit binnen- en buitenland wisselen elkaar af: de drie residentiedichters Moya de Feyter (BE), Debra Watson (UK) en Samuel Kramer (DE); de Vlaamse dichters Saskia van Leendert, Guus Diepenmaat en Paul Demets en uit Nederland Willemijn Kranendonk, Willemijn van den Geest, Thomas Möhlman en Laurens Hoevenaren.

Hun estafette wordt in de loop van de middag onderbroken door de livecast ‘De geheimen van de natuur’ een live editie van de podcast Redden wat je raakt waarin een wetenschapper en een dichter in gesprek gaan. Gasten zijn ‘groene dakdorpen’ architect Sebastiaan van Kints en ‘plattelandsdichter’ Paul Demets. Onder leiding van programmamaker Pim Cornelussen buigen zij zich over de vraag hoe de natuur hen inspireert.

Podium De School biedt ’s middags een vol programma voor het jonge publiek. Eerst is er voor de kleinsten de voorstelling ‘Mr Anansi laat de wereld lachen (3+)’ en later op de middag ‘De wolf is terug’ (8+), een vertelvoorstelling vol komische personages en een vraatzuchtige wolf. Naast de voorstellingen zijn er verschillende workshops en zorgt circusschool Fabriek Fysiek dat iedereen lekker in beweging blijft. Van deze activiteiten zullen niet alleen kinderen genieten!

Rond 17.30 uur neemt bij podium De School schrijverscollectief Wildgewelf het publiek mee de avond in. Hier maak je een live opname van ‘Poëzie en Pils’ mee. Lars Meijer en Tim Bongaerts bespreken op eigenzinnige wijze de hedendaagse, Nederlandstalige poëzie voor hun You Tube kanaal. Daarna wordt iedereen uitgenodigd voor ‘Wildgewelf in het wild’. Er gebeurt iets bijzonders als je aan zes getalenteerde schrijvers een violiste toevoegt! Collectief Wildgewelf bestaat uit Lotte Bijl, Tim Bongaerts, Odette van Heesbeen, Frederike Luyten, Lars Meijer en Tessa van Rooijen. Violiste Tessa Zoutendijk zal hen al improviserend begeleiden.

Swingende festivalavond met Nico, Rinus & The Wizards

Het belooft een swingende festivalavond te worden. De drie residentiedichters Moya De Feyter (BE), Samuel Kramer (DE) en Debra Watson (UK) treden op en presenteren hun in Oosterbeek gemaakte werk. ‘Nico, Rinus & The Wizards’ is de gelegenheidsformatie van Nico Dijkshoorn en gitarist Rinus Gerritsen (Golden Earring). Ze zijn gespecialiseerd in blues, funk, rock en improvisatie. Zij zorgen voor een zinderend optreden waarin literair werk van Nico Dijkshoorn wordt afgewisseld met muziek van de band.

De afsluiting van dit ‘Lyrisch en ziedend’ festival is aan klimaatdichter Moya De Feyter en Arnhems stadsdichter Jesse Laport.

Meer activiteiten

Naast het programma op drie podia is er nog veel meer te beleven tijdens het festival. Zo zijn er workshops zoals ‘Do It Yourself publiceren’ en ‘Kringloopkunst maken’. Ook kun je meer te weten komen over de bijzondere natuur van Park Hartenstein.

Er zullen veel stands van organisaties op het gebied van natuur, landschap en duurzaamheid aanwezig zijn. Naast informatie zijn hier allerlei duurzame producten verkrijgbaar. En voor de festivalbezoeker is er uiteraard lekker en duurzaam eten en drinken.

Groen

De organisatie van Het Park Vertelt zal zo groen mogelijk zijn. Dat betekent bijvoorbeeld dat er geen flyers en programmaboekjes worden gedrukt. Het programma staat online en wordt uitsluitend via posters en sociale media gecommuniceerd. De festivalorganisatie vraagt dan ook iedereen het nieuws actief te delen! Tijdens het festival wordt waar mogelijk zelf energie opgewekt en wordt er alles aan gedaan de voetafdruk zo klein mogelijk maken.

We mogen weer!

Het Park Vertelt is een feest van taal in vele vormen. Het is geweldig dat eind augustus weer samen te mogen vieren in het groene landschap. Dat geeft nieuwe energie en doet ons eens te meer beseffen hoe bevoorrecht we zijn: wij schrijven de aarde niet af!

Het volledige programma en actuele informatie is te vinden op hetparkvertelt.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden