Nieuw, hier en nu: Fietsen Alle Jaren

ARNHEM - Het mooie weer komt er ‘weer’ aan! En er lijkt een einde te komen aan die ellendige corona- misère. We kunnen er dus weer op uit, lekker wandelen en fietsen, dat wil zeggen: we kunnen er minstens over dromen. Maar die droom is niet voor iedereen weggelegd. Toen nog zonder corona natuurlijk was dat in 2012 de nachtmerrie van ene Ole Kassow uit Kopenhagen en dus nam hij ouderen uit het verpleeghuis bij hem in de buurt, in zijn fietstaxi mee voor rondjes door de natuur. Hij zocht contact met een zorgmedewerker van zijn Gemeente en die werd zo enthousiast, dat er vjjf electrische Fiets-Riksja’s konden worden aangeschaft: ‘Fietsen Alle Jaren’ was geboren.

Arnhem-Rheden

Deze ‘beweging’ heeft zich binnen een mum van tijd uitgebreid over meer dan dertig landen in de hele wereld. De afdeling Nijmegen was de eerste in Nederland en nu telt ons land al vijftien lokale initiatieven. Het gebied Arnhem-Rheden is nog een witte vlek op de kaart. Daarom start ik een initiatiefgroep met zo’n tien mede-enthousiastelingen: toekomstige bestuurders van alle jaren, dat wil zeggen letterlijk op de riksja en/of figuurlijk voor een stichting ‘FAJ-Arnhem-Rheden’. Het mogen natuurlijk ook medewerkers zijn van gemeenten zijn, die met de klimaatdoelen bezig zijn. Want fietsen is niet alleen gezond, maar ook goed voor het milieu. Meer informatie is te vinden op www.fietsenallejaren.nl.

Riksja’s

Samen gaan we aan de slag om subsidies en fondsen te werven, want die riksja’s kosten meer dan zevenduizend euro. Er moet een centrale stalling worden georganiseerd. Een samenwerking moet gesmeed worden met verpleeghuizen, wooncentra voor ouderen en organisaties van mensen met een beperking en misschien ook wel met de HAN-Faculteit die in goed Nederlands ‘Engineering and Automotive’ heet. Kortom, best een hoop werk, maar straks ook heel dankbaar werk. Want de ervaring bij de afdeling Nijmegen, die ons graag wil helpen, is dat het leuke contacten oplevert tussen mensen van alle jaren! Wie met mij deze FAJ-afdeling Arnhem-Rheden wil opzetten, kan dat laten weten via jaaphuurman@hotmail.com

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden