Veroni Steentjes: 'Ik heb het geluk dat Emile (r) me helpt, want zelf heb ik door mijn ziekte weinig energie.'
Veroni Steentjes: 'Ik heb het geluk dat Emile (r) me helpt, want zelf heb ik door mijn ziekte weinig energie.' (Foto: Tjeerd Knier)

Thuisprik voor hoog risicogroep laat lang op zich wachten

De Arnhemse Veroni Steentjes (45) is door ziekte 24 uur per dag aan bed gekluisterd en behoort tot de medische hoog risicogroep. Toch is ze nog steeds niet gevaccineerd. En ze is niet de enige. Hoe het kan? Volgens het RIVM is er niet genoeg capaciteit om te prikken op locatie.

Arnhem - Veroni Steentjes ligt dag en nacht op bed. Ze heeft complex regionaal pijnsyndroom. Ze kan niet zitten, staan of lopen, laat staan naar een priklocatie fietsen om gevaccineerd te worden. Zelfs per ambulance vervoerd worden is geen optie. “Die rit is veel te zwaar voor haar”, zegt haar partner Emile Cobben. Een thuisprik zit er tot nu toe niet in. “Terwijl, als ze corona krijgt, de kans heel groot is dat ze eraan overlijdt.”

“Ik ben al vanaf maart bezig, vertelt Veroni. “Uren heb ik aan de telefoon gehangen. Toen ik mijn vaccinatieoproep kreeg, belde ik meteen de GGD voor een afspraak. Toen bleek dat thuisprikken niet mogelijk was en ik vroeg hoe we dat gingen oplossen, hingen ze gewoon op.”

Aan de huisarts heeft Steentjes meer steun, hoewel ook hij Veroni vooralsnog niet kan helpen aan een thuisprik. Dat ligt aan het vaccin dat hij ter beschikking heeft gekregen, AstraZeneca, een vaccin dat als mogelijke bijwerking trombose heeft. Veroni: “Een half jaar geleden heb ik dubbele trombose gehad. Mijn huisarts wil met alle liefde prikken, maar met dat vaccin durft hij het niet.”

Een ander vaccin bij de huisarts krijgen blijkt een ingewikkelde kwestie. Ook een mobiel prikteam zover krijgen naar Arnhem af te reizen, is tot dusver onmogelijk gebleken. Voorlopig worden alleen mensen met morbide obesitas of Syndroom van Down thuis geprikt. Emile: “Aan huis gebonden mensen staan achteraan in de rij. Dit is een grote hoog risicogroep die niet in beeld is. Er zijn zo veel verschillende ziektebeelden die samen deze groep vormen. We moeten van het hokjesdenken af. We kennen heel veel mensen die in dezelfde situatie zitten.”

Oplossing

Bij een thuisvaccinatie moeten een arts en een verpleegkundige aanwezig zijn. Dat dat personele problemen oplevert, begrijpen Veroni en Emile best. Toch is het volgens Emile allemaal niet zo ingewikkeld. “Een probleem oplossen kan altijd. Het ook willen is een andere vraag. Wij hebben wel een plan. Bij Defensie zouden ze graag helpen. Daar lopen artsen rond, maar ook logistiek kunnen ze veel betekenen. Je richt een meldpunt op - Meldpunt Bijzondere Gevallen of hoe je het ook noemt - de huisarts meldt de patiënten aan die niet het huis uit kunnen, Defensie haalt vervolgens de juiste vaccins op bij de GGD, pikt daarna de huisarts op en brengt die naar de mensen thuis. Waarom zou dat niet kunnen? Ik zou daar graag eens met onze burgemeester over spreken.” Veroni: “Hoe het gebeurt kan me echt geen zak schelen, als ik het vaccin maar krijg. Dit moet geregeld worden. Voor iedereen.”

www.intermobiel.com

Auteur: Hilde Wijnen

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden