<p>Valentijn Jeukendrup (Velp, 12 jaar) wint 1e prijs Britten Celloconcours (II)&nbsp;</p>

Valentijn Jeukendrup (Velp, 12 jaar) wint 1e prijs Britten Celloconcours (II) 

(Foto: Marco Slot Photo)

Valentijn Jeukendrup uit Velp wint 1e prijs Britten Celloconcours

Velp - Op 12 en 13 juni vond het Britten Celloconcours plaats voor jonge cellisten van 10 t/m 18 jaar. Vanuit het hele land kwamen 36 deelnemers naar de Reulandzaal van het ArtEZ Conservatorium in Zwolle. Valentijn Jeukendrup (Velp, 12 jaar) wint de eerste prijs in de eerste categorie (10 t/m 12 jaar. De jury was verrast door het rijke deelnemersveld.

De jury, onder voorzitterschap van artistiek leider Loes Visser vindt Valentijn een integer musicus, een echte muzikant: “Hij speelt met flair en virtuositeit en hij heeft een goede concentratie met een mooie focus. Hij kan al enorm veel.” Valentijn, die kamermuziek speelt bij verschillende ensembles, is enorm blij met zijn prijs: “Een enorme stimulans!” Zijn grote voorbeelden zijn de cellisten Jean-Guihen Queyras en Yo-Yo-Ma. Valentijn zit in de eerste klas van het Stedelijk Gymnasium in Arnhem en het lijkt hem leuk de wereld rond te reizen met zijn cello.

Lidwien Kuijper wint de eerste prijs in de tweede categorie (13 t/m 15 jaar). “Wat opviel in haar spel was de grootse, rijke toon in haar spel”, aldus de jury. “Lidwien speelt volwassen, gedreven en vertellend. Zij overtuigt. Ze is een groot talent met een mooie uitstraling.” Jurre Koopmans (Den Haag, 18 jaar) wint de eerste prijs in de derde categorie (16 t/m 18 jaar). De jury noemt hem veelbelovend: “Jurre speelt met grote intensiteit, heeft een uitstekende techniek en zijn eigen ideeën zijn poëtisch. Een intelligente, gevoelige en kleurrijke cellist.” Valentijn, Lidwien en Jurre winnen alle drie o.a. een solo optreden met het Britten Jeugd Strijkorkest op 3 oktober in Zwolle en een masterclass van wereldberoemd celliste Anastasia Kobekina.

De tweede prijs in de eerste categorie ging naar Christian Akopian (Apeldoorn, 11 jaar) en Arda Naci (Wassenaar, 11 jaar) won de 3e prijs. De aanmoedigingsprijs in de eerste categorie ging naar: Ruben Jasperse (Delfgauw, 13 jaar). De tweede prijs in categorie II was voor Fama Koning (Driebergen, 16 jaar), de derde voor Stacik Ploeg (Genemuiden, 15 jaar) en er zijn 3 aanmoedigingprijzen in deze categorie uitgereikt. Deze gingen naar: Lilian Touray (Den Haag, 13 jaar), Zoey Dor (Amsterdam, 15 jaar) en Gunar Kneppers (Sint Pancras, 13 jaar.) De 2e prijs in de derde categorie ging naar Isaac Lottman (Amsterdam, 17 jaar). De 3e prijs is voor Mudre Buckute (Den Haag, 17 jaar). Aanmoedigingsprijzen in de 3e categorie gingen naar: Douwe Eisses (Delft, 16 jaar), Jitske Wildemans (Goirle, 15 jaar), Jertil Oláh (Hilversum, 18 jaar) en Bart van de Lint (Harderwijk, 17 jaar).

De jury wordt naast Loes Visser vertegenwoordigd door cellisten Mick Stirling, Larissa Groeneveld, Karlien Bartels en René Berman. Bij het concours kon een zeer beperkt publiek aanwezig zijn. De optredens werden via livestreams op YouTube uitgezonden.

Het Britten Concours wordt jaarlijks georganiseerd door Stichting Benjamin Britten Orkesten in samenwerking met ArtEZ Conservatorium in Zwolle. Het ene jaar betreft het een concours voor violisten en contrabassisten, het andere jaar voor cellisten en altviolisten. Het SBBO wil met het concours jong talent stimuleren zich verder te ontwikkelen en ziet het concours als doel om naar toe te werken.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden