Raborebellie posters van Extinction Rebellion bij Focus in Arnhem
Raborebellie posters van Extinction Rebellion bij Focus in Arnhem (Foto: onbekend)

Extinction Rebellion Arnhem voert actie

Arnhem - Het filiaal van de Rabobank in Arnhem is beplakt met posters en stickers die de investeringen van de bank in een failliet landbouwsysteem aan de kaak stellen. Even verderop zijn de pinautomaten en vele elektriciteitskasten met stickers beplakt. De boodschap: De Rabobank is gifgroen.

De actie is een initiatief van Extinction Rebellion Landbouw en wordt opgepakt door lokale groepen van Extinction Rebellion, waaronder die in Arnhem. Extinction Rebellion (XR) Landbouw voert actie voor een klimaatneutraal landbouwsysteem in 2025 dat de biodiversiteit niet afbreekt maar versterkt. De acties zijn gericht op de grote partijen die het huidige destructieve landbouwsysteem in stand houden, zoals de Rabobank.

“Ons landbouwsysteem moet op de schop, en het is tijd dat de grote spelers hun verantwoordelijkheid nemen” is de boodschap van de actie die Extinction Rebellion Landbouw deze week landelijk voert. De komende tijd worden landelijk, ook in Arnhem, posters en stickers geplakt om de rol van de Rabobank in de klimaat- en biodiversiteitscrisis aan de kaak te stellen. Op 18 juni vinden acties plaats bij diverse Rabobanken in Nederland.

“De Rabobank heeft de industriële landbouw mede gecreëerd, en houdt haar in stand. De bank staat de transitie naar een duurzame, eerlijke en gezonde landbouw in de weg. Toch is dit géén lastercampagne: XR voert actie om ons destructieve landbouwsysteem zichtbaar te maken, en nemen Rabobank als voorbeeld van de grote bedrijven die van dit systeem profiteren. Ons voedselsysteem is verantwoordelijk voor 26% van de broeikasgassen en 61% van de Nederlandse stikstofuitstoot. Onder meer door ontbossing en het gebruik van pesticiden, herbiciden en kunstmest is Nederland al 85% van haar biodiversiteit kwijt: een wereldrecord en deel van de zesde “mass-extinction” sinds het ontstaan van leven op aarde. De laatste jaren wordt Nederland steeds droger en gaat de bodemkwaliteit snel achteruit. Om haar imago hoog te houden zegt de Rabobank te verduurzamen, terwijl ze tegen krimp van de veestapel lobbyt. De bank adverteert trots over haar samenwerking met Ekoplaza, maar investeert in Nederland ondertussen €26 miljard in industriële landbouw tegenover €1 miljard biologisch – minder dan haar €1,5 miljard investeringen in de productie van kunstmest en pesticiden. Boeren die over willen stappen naar biologisch, krijgen zelfs vaak geen lening of steun van de Rabobank. Ook is er geen actieve stimulering vanuit de Rabobank voor deze noodzakelijke overstap, terwijl het vaak wel rendabel kan zijn na een tijdje. Van productie tot innovatie en van kennisontwikkeling tot lobby: de Rabobank is betrokken, en promoot de industriële landbouw en intensieve veeteelt. Omdat ze 85% van de Nederlandse landbouw financiert, bepaalt de bank in grote mate hoe onze landbouw eruit ziet én gaat zien.

De eisen van Extinction Rebellion aan de Rabobank

Wees eerlijk. Erken Rabobank’s verantwoordelijkheid voor de klimaat- en ecologische crisis, veroorzaakt door de industriële landbouw. Erken dat…

  • …klimaatverandering, bodemdegradatie en de ecologische situatie crises zijn;
  • …industriële landbouw voor een enorm deel verantwoordelijk is voor deze crises;
  • …een directe transitie naar een agro-ecologisch landbouwsysteem noodzakelijk is om de crises af te wenden.
  • Doe wat nodig is. Financier een eerlijke en rechtvaardige transitie naar een gezond landbouwsysteem, en...
  • ...stop met het faciliteren en financieren van de industriële landbouwlobby;
  • ...verstrek geen leningen meer aan intensieve veehouderij of aan de productie of toepassing van pesticiden, herbiciden en kunstmest;
  • ...creëer financiële bewegingsvrijheid voor boeren zodat zij kunnen omschakelen naar productiesystemen die bijdragen aan het oplossen van de klimaatcrisis.”
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden