Het Fashion + Design Festival Arnhem: over de toekomst van duurzame mode en design

ARNHEM - Het Fashion + Design Festival Arnhem kijkt van 3 juni tot en met 3 juli samen met designers, kunstenaars en partners in een hybride festivalvorm hoe het verlangen naar zingeving ofwel PURPOSE zich manifesteert in mode en design. En hoe het modesysteem zichzelf opnieuw uitvindt.

“Zo’n 50 modelabels geven hun visie op de thematiek en vertellen hoe ze met hun designs en creaties door middel van zingeving de wereld een klein stukje mooier en eerlijker maken. Het FDFA presenteert het thema zonder een oordeel te vellen en wil de bezoeker een zo duidelijk en gefundeerd mogelijk overzicht te geven. Met meer dan 50 labels aan FDFA te hebben verbonden kunnen wij een grote diversiteit laten zien van de huidige mode en design wereld”, aldus algemeen directeur Riëlle Schoeman.

Veranderende focus

Het festival draait om PURPOSE, maar zeker ook om RE-PURPOSE. “Mode is heel erg in ontwikkeling en dat is te zien aan de bijdragen van de vele betrokken ontwerpers”, zo stelt creatief directeur Sebastiaan Kramer. Het festival zoomt in op de manier waarop mode- en productontwerp inspeelt op de veranderende focus van materieel naar immaterieel geluk en zingeving, aan de hand van de tien dimensies van de Kabbalah. “De tien dimensies laten zien dat er geen eenduidig antwoord te geven is op wat de ‘purpose’ van mode en design is.”

Het FDFA biedt een hoogwaardig festival van 3 juni tot en met 3 juli 2021, waarbij online en offline events elkaar afwisselen en aanvullen in een hybride vorm. Wekelijks worden er een aantal dimensies vanuit het overkoepelende thema PURPOSE uitgelicht, met exposities, lezingen, events en performances. De programmering vindt hoofdzakelijk op de donderdagen en vrijdagen in juni plaats en wordt georganiseerd in samenwerking met partners van het FDFA.

Bekijk het actuele programma: https://www.fdfarnhem.nl/programma. De kosten van de digitale programmering op de donderdagen zijn gratis om een zo breed mogelijk publiek te trekken en het programma voor iedereen toegankelijk te maken.

Openingsweek: GELIJKHEID & CONSUMPTIE

De opening van de festival maand is op donderdag 3 juni. In de eerste week kijkt het FDFA met de digitale events naar de invloed van de dimensies consumptie en gelijkheid op het mode en designsysteem. Het festival beantwoordt vragen als waar de innerlijke drang tot consumeren vandaan komt, en hoe de toekomst van retail eruitziet. Tijdens het openingsevent op 3 juni gaat moderator Georgette Koning van Mirror Mirror in gesprek met de directeur Riëlle Schoeman en creatief directeur Sebastiaan Kramer over de inhoud en thematiek van het festival.

Op 3 juni organiseert het FDFA een drietal video’s op de FDFA website in samenwerking met Glamcult, waarin ontwerpers Kevin Pleiter, Sarah Aphrodite Stolwijk en Schepers Bosman in gesprek gaan met moderator Aynouk Tan over hun visie en werk, binnen de dimensies van consumptie en gelijkheid. Op 6 juni lanceert het FDFA een How they create video met het designer duo Peterson + Stoop.

In het experiment Project Marinero onderzoekt mode designer Jef Montes wat de invloed van weersomstandigheden is op de vorming van kledingstukken, door middel van een installatie op het dak van Rozet van 3 juni tot en met 3 juli. Jef heeft garens ontwikkeld die organisch van vorm veranderen door weersomstandigheden als temperatuurverandering, regen en zonneschijn.

Op 8 juni start de expositie WEAVING WITH WASTE. Het is een installatie van modeontwerper Diederik Verbakel (*DIED*) en is tot stand gekomen in samenwerking met het Textielmuseum Bocholt. Dit museum produceert katoenen stoffen voor vaatdoeken, op oude weefmachines uit de jaren 1900.

Om het openingsweekend van het Fashion + Design Festival Arnhem (FDFA) 2021 te vieren, openen de Arnhemse ondernemers van 3 – 5 juni hun deuren voor een speciale Shoppingdriedaagse. Tijdens dit driedaagse evenement voorzien de Arnhemse ondernemers bezoekers van een extraatje: van een goodiebag tot extra kortingen, van gratis stylingadvies tot een speciale FDFA-cocktail.

Tweede week: RATIO, EMOTIE & ESTHETIEK

De tweede week, vanaf donderdag 10 juni gaat vooral over hoe de dimensies ratio en emotie maar ook esthetiek een rol spelen in het designproces en sociaal ondernemen. Er worden vragen beantwoordt over de rol van emotie en intuïtie in design, maar ook welke rol aantrekkingskracht daarin speelt. Modeplatform Numéro kijkt naar deze dimensies met Diederik Verbakel oftewel *DIED*. De hele maand juni van 5 juni tot en met 26 juni is er de Nacht van de Mode route met Ode aan de makers.

Product designer Rick Tegelaar geeft zijn visie op techniek en innovatie binnen de dimensie van ratio. Ook fashion designer Pauline van Dongen geeft haar visie op ratio en de rol van technologische innovatie in mode.

Derde week: INVLOED & EMPATHIE

De derde week vanaf 17 juni gaat over de dimensies invloed en empathie, bijvoorbeeld hoe mensen hun identiteit onderstrepen met mode, en welke rol de merkbeleving hierin speelt. Ook zijn er online video’s die zich richten op de herkomst van kleding en de awareness eromheen. Op 17 juni organiseert Duurzame Mode 025 een talk gemodereerd door Bregje Lampe (Modelogica) over de dimensies invloed en empathie op de industrie als geheel en het regionale mode ecosysteem.

In deze talk spreken zes lokale modeontwerpers, zoals Elsien Gringhuis (Arnhem), Fraenck (Arnhem), Fundies (Arnhem), Hempje (Arnhem), Roumans (Nijmegen) en Schrav (Nijmegen) met elkaar. Duurzame Mode 025 onderzoekt de mogelijkheden en knelpunten van het mode ecosysteem door middel van een praktijkonderzoek en is één van de proeftuinen van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Vierde week: VERGANKELIJKHEID & GRONDSTOF

In de vierde week vanaf 24 juni werkt het FDFA samen met Ontwerp Platform Arnhem en Fashion For Good om de dimensies grondstof en vergankelijkheid te behandelen; waarin de rol van duurzame initiatieven ontstaan in Arnhem worden belicht zoals recycling en re-purposing en het lokaal terugbrengen van de grondstoffen productie. Tevens wordt er gekeken naar de vergankelijkheid van grondstoffen en hoe consumenten geïnformeerd worden over vergankelijkheid en schaarste.

Er wordt ook gekeken naar een dimensie als grondstof, hoe bijvoorbeeld het gebruik van biodiversiteit kan leiden tot een schonere vorm van produceren. De samenwerking met Fashion For Good gaat om het vinden van nieuwe vormen van hergebruik om de textiel footprint te verkleinen. Op 24 juni organiseert het FDFA in samenwerking met sustainable fashion museum Fashion For Good een rondleiding langs de expositie Grow, een tentoonstelling waarin het gebruik van innovatieve biobased alternatieven centraal staat als de toekomst van duurzame mode.

In de week op 25 juni organiseert het internationale modeplatform State of Fashion een special waarin ze de nieuwe curatoren introduceren.

Slotweek: GEDACHTEN

De vijfde week vanaf 2 juli gaat meer over de gedachten. Er is een integrale video van alle designers tezamen, waarin alle dimensies samenkomen. Op 30 juni vindt de lancering van Mode partners 025 plaats: een samenwerkingsverband tussen mode- en cultuurpartners in de regio, waaronder State of Fashion, ArtEZ, Rijn IJssel, Museum Arnhem en FDFA.

Op 1 juli worden de laatste video’s van het Fashion + Design Festival Arnhem gelanceerd. FDFA wil met deze video’s laten zien wat er allemaal in het hoofd omgaat van ontwerpers, als het gaat om ‘de PURPOSE van mode en design’ of de toekomst. Toekomstige ontwerpers en makers van MA, BA en mbo-niveau wordt gevraagd om kort antwoord te geven op de vragen over hun toekomst perspectief, om de verschillende tijdsgeesten en generaties te laten zien.

In de stad

Het fysieke programma van het FDFA zal bestaan uit lokale, kleinschalige events met de lokale partners. Partners zoals Rozet en het Modekwartier organiseren daarnaast exposities en kleinschalige workshops met ontwerpers zoals Evita Bouwmeester, Studio HIEM en Mirte Engelhard.

Het Fashion + Design Festival Arnhem organiseert een bijzondere winkel expositie van ArtEZ Toile-de-Luxe langs de etalages van Arnhemse winkels en ateliers met de foto’s van Arnhemse ArtEZ bachelor studenten over het thema PURPOSE en de tien dimensies. Daarnaast organiseert het Fashion + Design Festival Arnhem een foto expositie route met fotografe Wendelien Daan in het Arnhemse Modekwartier.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden