<p>Veel belangstelling voor de telescoop van&nbsp;Sterrenwacht Presik<em>heaven.</em></p>

Veel belangstelling voor de telescoop van Sterrenwacht Presikheaven.

(Foto: F.J. van der Meulen )

Gedeeltelijke zonsverduistering

ARNHEM - Er is donderdag 10 juni in Noordwest-Europa een gedeeltelijke zonsverduistering zichtbaar. In Arnhem schuift tussen 11.20 en 13.31 uur de maan voor de bovenste helft van de zon langs. Vrijwilligers van Sterrenwacht Presikheaven stellen naast de ingang van Bibliotheek Presikhaaf een aantal telescopen op zodat belangstellenden van 11.30 tot 13.30 uur op een veilige manier de verduistering kunnen bekijken.

Dat kan door projectie (zoals op de foto) of met speciale filters. Een zogenaamde eclipsbril is ook geschikt. Kijk nooit met het blote oog naar de zon! Bij (grotendeels) bewolkte hemel gaat deze activiteit niet door.

“Gedeeltelijke zonsverduisteringen zijn veel minder spectaculair dan totale: het zal op 10 juni niet merkbaar donkerder (of kouder) worden, en van de feeërieke corona (de ‘stralenkrans’ rond de verduisterde zon) is niets te zien. Toch is een gedeeltelijke verduistering een bijzonder en zeldzaam hemelverschijnsel dat absoluut de moeite van het bekijken waard is”, aldus Sterrenwacht Presikheaven.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden