<p>Maartje Wienke van De Arnhemse Flower Truck: "Het leukst vind ik het als mensen een bloemetje voor zichzelf kopen."</p>

Maartje Wienke van De Arnhemse Flower Truck: "Het leukst vind ik het als mensen een bloemetje voor zichzelf kopen."

(Foto: Pluk bij Maartje)

Graaf Otto zet de bloemetjes buiten

ARNHEM - Hoe een plek kan inspireren tot het beginnen van iets nieuws bewijst Maartje Wienke wel. Op de laatste dag van april stond zij voor het eerst met haar Flower Truck op het Graaf Ottoplein: precies zoals zij dat in de jaren ervoor gedroomd had. “Het is een pilotproject. Ik heb zes maanden de tijd de mensen in de buurt voor een vaste standplaats voor mijn bloemenbus te enthousiasmeren. Afgelopen week is dat alvast gelukt!”

Door Hilde Wijnen

 Ze zag het helemaal voor zich, Maartje Wienke, een bloemenkraam op het Graaf Ottoplein. “Met vrienden had ik het er vaak over”, vertelt ze. “Dat pleintje, daar móet iets gebeuren. Een kiosk bijvoorbeeld, zoals in Parijs” Ze was niet de enige. Ook wijkmanager Caroline Baarschers en het bewonersoverleg Sint Marten Sonsbeekkwartier bleken heil te zien in het idee.

Brandweerwagen

Een kiosk bleek te kostbaar, een kraam te gewoontjes en zo werd de bloemenbus geboren. Maartje: “Het is een Franse brandweerwagen. Hij is dertig jaar oud. Toen ik ‘m vond zaten alle systemen om de ladders omhoog te doen er nog op, zo tof. Samen met de mannen van de garage heb ik ‘m verbouwd. Dat vind ik leuk om te doen.”

Bij Maartje vind je geen traditionele biedermeiers. “Ik hou van veldboeketten. Eén soort bloemen in de vaas, dat vind ik eigenlijk het mooist.” Van haar zwager in Velp leerde ze de fijne kneepjes van het bloemenvak. Vooral met de inkoop heeft hij haar geholpen. “Om 6 uur start de online veiling. Dan zat ik daar ‘s morgens vroeg samen met hem te bieden. Kwamen mijn kleine neefjes naar beneden: wat is dit nou weer? Wat doet onze tante hier?” Maartje lacht. “Bracht ik ze daarna met de brandweerwagen naar school. Dat vonden ze fantastisch natuurlijk!”

Creativiteit

Eind december 2020 stopte de 32-jarige met haar baan als property manager bij een vastgoedbelegger. “In het begin kon ik daar mijn creativiteit kwijt, later niet meer. Ik was altijd al met bloemen en planten bezig. Nu ik de bloemenbus heb kan ik in alles mezelf zijn. Alles wat ik doe, doe ik vanuit mijn eigen overtuiging.”

Biedermeiers

Behalve op vrijdag aan het Graaf Ottoplein is De Arnhemse Flower Truck ook op zaterdag aan de Beethovenlaan te vinden. Maar Maartje heeft meer ideeën. Een ervan is om met de bloemenbus langs te gaan bij verzorgingstehuizen. “Dat lijkt me leuk om te doen.” Met een knipoog: “Maar dan moet ik misschien toch wel aan de biedermeiers!”

De Flower Truck heeft voor zes maanden een vergunning op het Graaf Ottoplein. Daarna wordt bekeken of er in de wijk genoeg animo is voor een vaste stek. “Het is misschien niet een heel spannend verhaal, maar mensen zeggen allemaal dat het zo gaaf is dat ik dit doe. Iedereen heeft wel van die dromen, maar niet iedereen voert ze ook uit.”

www.plukbijmaartje.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden