<p>Natascha de Rooij van Vmarkt geeft innovatieve plantaardige producten een (proef)podium.</p>

Natascha de Rooij van Vmarkt geeft innovatieve plantaardige producten een (proef)podium.

(Foto: Hilde Wijnen)

Proefpodium voor plantaardig voedsel

ARNHEM - Op 1 mei opent op het Brouwersplein de grootste veganistische supermarkt van Nederland: Vmarkt. Eigenares is de 41-jarige Natascha de Rooij. “We hebben 2500 producten in de winkel. Een van mijn favorieten is een pannekoekje dat voor 40 procent uit groente bestaat. Zo kun je toegeven aan je guilty pleasure, maar krijg je toch je vitamines binnen, geniaal!”

Door Hilde Wijnen

In februari opende Natascha de Rooij haar eerste plantaardige winkel in haar woonplaats Utrecht. Vmarkt. Uit te spreken als veemarkt: een bedrijfsnaam met een knipoog. Krap twee maanden later volgt de tweede vestiging, een slagje groter nog, in Arnhem. “Hoe dat is gegaan is een lang verhaal”, lacht ze, “maar twee winkels, dat was niet helemaal de bedoeling!”

Opbouwen

Een paar dagen voor de feestelijke opening staat de kersverse eigenares middenin het oude pand van Men At Work aan het Brouwersplein en kijkt om zich heen. Lege koelingen, rondslingerend gereedschap, rijen planten. “Er is nog best wat te doen”, knikt Natascha. Klussen, bellen met leveranciers, de communicatie met klanten en het vullen van de schappen. Ze doet het bijna helemaal alleen. Moedeloos wordt ze daar niet van. Ze heeft er zin in. “Iets opbouwen kost tijd”, zegt ze. “De winkel is met de opening nog niet klaar. Het gaat in fases. We’re building the plane while flying it (red. we bouwen het vliegtuig terwijl we ermee vliegen).”

Proefpodium

Vandaag concentreert ze zich op het bouwen van het proefpodium. Tijdens de opening en in de weekenden erna kan het winkelend publiek daar allerlei plantaardige producten testen. Veganistische kazen, tarweburgers, sambal, er is voor ieder wat wils.

“Er wordt zo veel gemaakt wat niet in de reguliere supermarkt komt omdat het te kleinschalig of te nieuw is. Het proefpodium is een mooie plek om dat te laten zien. Ik ken Arnhem nog niet zo goed, maar ik ben erg benieuwd wat er hier allemaal wordt gemaakt op basis van plantaardig eten. In Wageningen gebeurt heel veel. Misschien ook wel op de HAN.”

“Vegan of niet, als je maar nieuwsgierig bent”

Natascha begon Vmarkt als webshop vanuit huis. Toen de dozen de woonkamer uitgroeiden besloot ze dat het tijd was een echte winkel te openen. Plantaardig eten is populair. In Oost-Nederland wonen naar verhouding zelfs de meeste vegetariërs. Natascha: “Ik vind een label niet zo belangrijk. Ben je nog wel veganistisch als je een tweedehands leren tas koopt of slaapt onder het donzen dekbed dat je al tien jaar hebt? Mij maakt het niks uit. Of je nou veganist, flexitariër of vleeseter bent, het gaat erom of je nieuwsgierig bent. Of als je een foodie bent, dan is Vmarkt ook een leuke winkel.”

Vmarkt is vooralsnog geopend van vrijdag tot en met maandag. In het openingsweekend van 12.00 tot 18.00 uur. Op het proefpodium zijn wekelijks nieuwe hapjes en drankjes te proeven. Op termijn is het de bedoeling op de plek van het podium een lunchroom te openen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden