Foto:
Column Hilde Wijnen

Ontspullen

Ze deden een kraampje. De jongen om de hoek en de dochter. De dochter had zelf wat spullen uitgezocht om te verkopen. Meestal als zoiets het geval is gaan mijn dingen eraan. Mama, zegt ze dan, terwijl ze mijn hoofdkussen omhoog houdt, deze hebben we toch niet meer nodig?

Dit keer was dat niet aan de hand, hoewel ze wel even checkte of ik mijn knuffel van vroeger nog wilde bewaren. Ja! Voor de rest: vrij spel! Hup, neem mee die spullen en weg ermee. Gebreide handschoenen voor een pop die we niet hebben, een onooglijke draak, knikkers met butsen erin, de jongleerballen, mijn favoriete haarband van toen ik zeven was. Hee! Nou vooruit dan maar.

Daar zaten ze. Op een kleedje in de zon. De jongen om de hoek had ook zijn best gedaan. Keurig lag alle koopwaar uitgespreid over de stoep. Nu de mensen nog. Langswandelend, bedoel ik. Niet uitgespreid over de stoep.

Het was niet druk op straat. Wel zo handig, want nu konden ze eerst elkaars afdankertjes eens bekijken. Er ontstond een levendige ruilhandel. De draak tegen een kapotte knuffel, de knikkers tegen een plastic geval met een plaatje van een poes erop. Toen de belangrijkste zaken gedaan waren, kon de verkoop beginnen. Meneer, meneer! riep de jongen om de hoek naar de andere kant van de straat. Dat is geen meneer, smaalde de dochter, dat is een mevrouw! O ja, giechelde de jongen om de hoek, en hij brulde: me-vrou-houw! Wilt u iets kopen? Aan de overkant schrok de bewuste vrouw zich het leplazerus en maakte zich vliegensvlug uit de voeten.

Gelukkig lieten andere voorbijgangers zich minder snel uit het veld slaan. Zo werd er toch nog iets verkocht. De helft van de jongleerballen bijvoorbeeld. Daar heb je nog eens wat aan. Nou ja, het was ons tenminste gelukt om met één ding minder thuis te komen dan waarmee we weg waren gegaan!

Bijna dan toch.

‘s Middags trakteerde de buurvrouw de dochter op een skateboard en een knalroze flamingo en duikelde ze zelf nog ergens het boek Mini-Shopaholic op.

Ik zeg niks.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden