<p>Pepijn Vultink houdt van discussies en gaat daarbij geen onderwerp uit de weg. (foto: Ellen Koelewijn)</p>

Pepijn Vultink houdt van discussies en gaat daarbij geen onderwerp uit de weg. (foto: Ellen Koelewijn)

Arnhemmer in finale ‘Op weg naar het Lagerhuis’

ARNHEM - Wie hem hoort praten begrijpt wel waarom Pepijn Vultink finalist is in het tv-debatprogramma Op weg naar het Lagerhuis. Hij praat vlot, schakelt snel en gaat geen onderwerp uit de weg. Hij is een tiener met een mening. Hij noemt zich ‘redelijk links’ en gaat wellicht politicologie studeren.

Door Vincent Bos

Natuurlijk is het de laatste weken in de discussies vaak gegaan over de toeslagenaffaire. Pepijn Vultink (17) praat echter net zo gemakkelijk over andere actuele hangijzers. Hij is breed georiënteerd. En dankzij het lezen van kranten en het volgen van nieuws op radio en televisie goed geïnformeerd.

Brede interesse

“Debatteren vind ik leuk. Daarbij komt dat ik een uitgesproken mening heb en daar ook voor uit kom. Of dat nu gaat over politieke of maatschappelijke onderwerpen. Dat maakt me niet uit. Ik volg de politiek in de kranten en op tv en heb daar soms met mijn ouders discussies over. Met vrienden die niet op mijn school zitten, heb ik het nooit over politiek. Die zijn er niet in geïnteresseerd. Met klasgenoten weer wel”, vertelt Pepijn, die vwo-leerling is op het Beekdal Lyceum in Arnhem.

Hoe breed zijn interesse is blijkt wel uit zijn werkstuk. “Dat gaat over het verval van de democratische rechtstaat in Polen. Daarover heb ik EU-commissaris Frans Timmermans gesproken. Hem had ik voor de gein een mail gestuurd. Het was echt leuk dat hij daarop reageerde. De Europese politiek volg ik al een tijd. De Europese samenwerking vind ik belangrijk. Daar is genoeg van te zeggen”, meent Pepijn die aangeeft dat de nieuwe politieke partij VOLT hem wel aanspreekt, al weet hij echt nog niet op welke partij hij stemt als hij achttien is.

Europese politiek

De Arnhemse tiener heeft eerder aan debatwedstrijden meegedaan. Hij vertegenwoordigde Nederland tijdens het Model European Parliament, een simulatiezitting van het Europees Parlement voor jongeren uit de hoogste klassen van havo en vwo. “Dat waren leuke en leerzame dagen”, zo kijkt hij terug.

Op school treft Pepijn een groep van tien, vijftien jongeren met wie hij in discussie kan gaan. Een van de leerlingen was net als hij doorgedrongen tot de voorronden van het programma Op weg naar het Lagerhuis. De tien beste jonge debaters doen eraan mee. “Zij heeft de finale helaas niet gehaald.”

“Ik bereid me altijd goed voor en zorg dat de feiten kloppen”

De jongeren geven in het tv-programma hun visie op de staat van het land. En ze gaan verbaal de strijd aan met het kersverse Kamerlid Caroline van der Plas van de BoerBurgerBeweging. “We hebben de onderwerpen gekregen waarover gedebatteerd wordt. Met een vriend heb ik zitten sparren. Ik bereid me altijd goed voor, zorg er in elk geval voor dat de feiten kloppen. Verder praat ik vooral uit de losse pols. Een beetje improviseren. Dat ligt me wel.”

De finale is afgelopen maandag opgenomen en te zien op zondag 9 mei bij BNNVARA om 22.05 uur op NPO2.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden