<p>Burgemeester Carol van Eert legt bloemen namens gemeentebestuur van de gemeente Rheden.</p>

Burgemeester Carol van Eert legt bloemen namens gemeentebestuur van de gemeente Rheden.

(Foto: Theo Jansen)

Eerbetoon voor moedige mensen in WO2

Velp - Zaterdagmorgen 17 april bracht burgemeester Carol van Eert, namens het gemeentebestuur van Rheden, een bloemengroet bij het ‘Monument voor moedige mensen in WO2’ (op de hoek Hoofdstraat en Hogeweg in Velp). Vanwege corona waren slechts vier mensen bij het plechtige moment aanwezig.

In zijn korte toespraak memoreerde de burgemeester dat het monument op 16 april 2015 is opgericht als eerbetoon aan de verzetsstrijders, de stille helpers en de redders, die in Velp tussen 1940-1945 meer dan 600 onderduikers een schuilplaats boden. Het beeld ‘Het ondergedoken kind’ staat symbool voor de - ook Joodse - onderduikers. Zes omringende bankjes symboliseren de Velpenaren en verzetsgroepen die hen beschermden. Tot slot werd een moment stilte in acht genomen. Ook door de belangstellenden die op grote afstand toekeken.

Dankwoord

Burgemeester Van Eert bedankte de beide echtparen Heling en Bennis (alle vier maakten zij de oorlog mee) voor hun dagelijkse zorg voor de omgeving van het monument. Daardoor bloeien er het hele jaar door bloemen, ook tijdens de droge en warme zomermaanden. Het organiserende Comité hoopt begin september weer een ontmoeting te organiseren met betrokkenen, familieleden, nabestaanden van verzetsmensen, onderduikverleners en onderduikers. Vanuit de VS en Israël en ook uit diverse plaatsen in Nederland is verheugd gereageerd op dat voornemen.

Zonnige dag

Vrijdagmorgen 16 april werden ook al bloemen gelegd. “Net als 76 jaar geleden is het vandaag een zonnige dag”, merkte Patrick Jansen op. “Op 16 april 1945 werden we bevrijd door de Canadezen. Heel Velp liep juichend op straat. Maar vandaag zitten we binnen met twee of met maximaal vier mensen buiten.”

Jansen legde bloemen namens Oranjevereniging Velp voor Oranje. Verwacht wordt dat gedurende dit weekend meer Velpenaren het monumentje bezoeken en zittend op de omringende bankjes terugdenken aan hun familie en vrienden.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden