<p>Het nieuwe seizoen bij de Kindertuinen begint met het stampen van de paadjes tussen de moestuinen.</p>

Het nieuwe seizoen bij de Kindertuinen begint met het stampen van de paadjes tussen de moestuinen.

(Foto: Hilde Wijnen)

Start nieuw seizoen kindertuinen ‘Kijk, deze aardappel heeft er zin in!’

Arnhem - Het tuinseizoen is geopend. In ieder geval in de Kindertuinen van Natuurcentrum Arnhem op stadsboerderij de Korenmaat. Dinsdag 13 april kregen veertien kinderen tussen de 9 en 12 jaar er hun eerste moestuinierles. In hun eigen tuintje. Coördinator Lies Lelivelt: “Dames en heren, welkom op de tuin. Leuk dat jullie er zijn!”

door Hilde Wijnen

“Jos, wil jij het verhaal van de piepers vertellen? Dan ben ik jouw assistent.” Bij het voorbeeldtuintje in de Kindertuinen op Stadsboerderij de Korenmaat staan coördinator Lies Lelivelt en vrijwilliger Jos, emmer met pootaardappelen in de aanslag, geduldig te wachten tot de tuiniers in spe zich om het lapje maagdelijke grond verzameld hebben. “Jongens, let op”, roept Lies, “nu wordt het spannend!”

Aardappelkasteel

“Kijk”, zegt Jos”, deze aardappel heeft er zin in. Die is al een beetje begonnen met groeien. Zien jullie dat?” Veertien nieuwsgierige gezichtjes kijken toe hoe de uitgelopen aardappel vakkundig de grond in gaat. Daarna mogen de kinderen zelf aan de slag. Dat laten ze zich geen twee keer zeggen. Ieder van hen heeft een tuintje van ruim zes vierkante meter toebedeeld gekregen. Enthousiast gaan ze aan het werk. Kuiltje maken, aardappel erin, berg zand erbovenop, goed aandrukken, stok erin en klaar is Kees. “Het lijkt wel een aardappelkasteel”, grapt een van de kinderen.

Naast Lies en Jos zijn er drie vrijwilligers aanwezig om de jonge tuiniers te helpen als ze er niet uit komen. Het is een hoop werk, zo’n tuin. Lies: “Het begint bij de bodem. Er is hard aan gewerkt om die zo mooi te krijgen. Er ligt mest op van onze eigen dieren.”

Vriendjes

“Wat mogen we nu doen?” vraagt de kleinste en de snelste van het stel als alle aardappels gepoot zijn. “Nu gaan we verder met de uien en sjalotjes.” Jos houdt ze hoog in de lucht, zodat ze goed te zien zijn. “Wisten jullie dat die vriendjes hebben, net zoals jullie?” En verder gaat de les, over de neuzen van de uien, de wortelvlieg en hoe je je gereedschap zo neerlegt dat niemand erover struikelt.

Trots

Het kindertuinproject van Natuurcentrum Arnhem duurt een seizoen. De oogst mogen de deelnemers mee naar huis nemen. Lies: “De kinderen zijn dan zo trots. We doen het samen, we delen samen. De liefde voor gezond voedsel, de verbinding tussen mens en natuur, dáárvoor kom ik mijn bed uit.” Ze knipoogt. “Dat elk bietje er mag zijn!”

Aanpoten

De middag is fris en zonnig. Hangend over de heg leest een wachtende moeder een boek. Voorzichtig bloeien de eerste bloemetjes van de rozemarijn. De komende maanden komt er van alles aan bod. Van eetbare bloemen tot een bezoek aan de imker. Van onkruid wieden tot koken met je eigen koolrabi. Er valt een hoop te leren. Het begin is er. Lies: “Dit is zo’n fijne plek voor kinderen. Ze moeten al zo veel op school. Natuurlijk is het hier ook best eens aanpoten. Maar goed op al die hartjes passen, dát is het belangrijkste.”

natuurcentrumarnhem.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden