Foto:
Column Hilde Wijnen

Eierstokken

Rammelende eierstokken, nee dat zijn het niet. Maar toch voelt het wel een beetje zo als je jezelf bij elk passerend hondje hoort roepen: aaaah, kijk nou toch, wat een schátje! Hardop of in mijn hoofd, het maakt niet uit. Het blijft een verontrustend fenomeen. Week in de knieën van een poedeltje, wie had dat ooit verwacht? Ik niet in elk geval. Nou ja, vroeger wel. Als kind wilde ik heel veel dieren. Maar dat mocht natuurlijk nooit. Te veel werk. Wie verzorgt die beesten dan? Al die haren. Al die poep. Weet je eigenlijk wel hoeveel het kost om een dier te verzorgen? En meer van dat soort grotemensengeleuter.

Nu ik zelf volwassen ben, heb ik ook helemaal geen zin in het gedoe. Ben ik net zo’n saaierik geworden. Hoor ik mezelf precies dezelfde dingen zeggen tegen de dochter als ze vraagt of we nou eindelijk eens een nieuwe poes gaan kopen. Of een muis, een rat, een teckel, een geit, een uil, o ja en een tijger niet te vergeten. Wat raar! Hoe is dat gebeurd? En, hoe kom ik er van af?

Vanzelf misschien. Dat is altijd het beste. Luisteren naar die weke knieën dus. Die zijn er vast niet voor niks. Voorzichtig vraag ik aan de hondenbezitters om me heen hoe het eigenlijk allemaal werkt. Waar koop je die beesten? Mogen ze overal mee naar toe? Blaffen ze allemaal zo hard? Ruikt je hele huis dan de hele tijd naar hond? Lusten honden hamsters? En vooral, wat doe je als ze je zo aankijken met van die smekende oogjes? Kun je je daar tegen wapenen of stomp je geleidelijk aan af?

Van de buurvrouw krijg ik een website door met poezen, konijnen en honden die een nieuw huis zoeken. Een soort Tinder, maar dan voor huisdieren. Vooral de honden kijken stuk voor stuk heel zielig de camera in. De een is nog deerniswekkender dan de ander. Hoe doen ze dat toch? Hele avonden zit ik weg te smelten. Ik zou ze allemaal wel willen redden! Zal ik een asiel beginnen? Een opvanghuis? Op een boerderij gaan wonen? Dan neem ik kippen en een ezel en een schaap of drie erbij.

En een man. Anders moet ik alles zelf opknappen.

Hmm, misschien toch eerst maar eens op Tinder gaan.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden