<p>Astrid Boerkamp (l) en Lianne Konings van Arnhem Zoemt: 'Een bijenhotel is leuk, maar niet nodig. Rommelhoekjes, daar worden bijen blij van.'</p>

Astrid Boerkamp (l) en Lianne Konings van Arnhem Zoemt: 'Een bijenhotel is leuk, maar niet nodig. Rommelhoekjes, daar worden bijen blij van.'

(Foto: Hilde Wijnen)

Arnhem Zoemt: ‘Adopteer een bij’

Arnhem - Het gaat niet zo lekker met de wilde bij. Van de 358 soorten die er in Nederland leven wordt meer dan de helft bedreigd. Dat is niet zo mooi, want bijen zijn nogal belangrijk voor de bestuiving van onze gewassen. Arnhem Zoemt zet zich in om bijen te behouden. Met het initiatief Adopteer een bij, bijvoorbeeld.

Door Hilde Wijnen

Op 17 en 18 april vindt de derde Nationale Bijentelling plaats. In de achtertuin een halfuurtje bijen tellen. Natuurlijk doen Astrid Boerkamp en Lianne Konings van de Arnhemse bijenstichting Arnhem Zoemt daaraan mee. Astrid: “Dat levert ons veel informatie op.” Met zijn kennis en netwerk ondersteunt Arnhem Zoemt initiatieven vanuit de wijken. Lianne: “We zijn geen actiegroep, we zijn een doegroep. We gaan waar de energie is.”

Toevluchtsoord

Het project Adopteer een bij past precies bij deze insteek. Door monocultuur en het gebruik van pesticiden is de bij verdreven uit het buitengebied. De stad is de afgelopen jaren voor bijen een laatste toevluchtsoord geworden. Lianne: “De biodiversiteit is hier haast groter dan op het platteland. Stadstuinen zijn dé plek voor insecten. Raar hè? Het is de omgekeerde wereld!”

Arnhem Zoemt wil Arnhemmers laten zien dat het niet moeilijk is de bij te helpen en selecteerde elf adoptiebijen en een adoptievlinder die wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Aan de hand van een voorbeeld legt Astrid uit hoe het werkt. “Het Spijkerwartier heeft de grote klokjesbij geadopteerd. Die bij heeft voor één nakomeling het stuifmeel van 59 bloemen nodig, en dan het liefst klokjesbloemen. Als iedereen in het Spijkerkwartier er daarvan nou tien in de tuin zet, dan heeft de klokjesbij zijn biotoop.”

Kieskeurige types

Bijen die alleen vliegen op bepaalde bloemen, zogeheten waardplanten, hebben het extra moeilijk. De adoptiebijen van Arnhem Zoemt zijn bijna allemaal van die kieskeurige types. Astrid: “De resedamaskerbij bijvoorbeeld, die is volledig afhankelijk van wilde reseda. Heb je de plant niet, dan krijg je de bij ook niet. Het biodiversiteitsvraagstuk is in dit geval terug te brengen tot iets heel simpels: één plant, één bij. Wilde reseda groeit goed op spoorwegterreinen.”

“Word geen imker, maar begin een bloemenveldje!”

Ook de honingbij vormt een bedreiging voor de wilde bij. Lianne: “Er worden veel te veel honingbijen gehouden. En die zijn niet kieskeurig! Ze kapen alles weg. Word dus geen imker, begin een bloemenveldje!”

Maar dan wel eentje zonder gif. Bestrijdingsmiddelen zijn namelijk funest voor bijen. Gelukkig verkopen tuincentra steeds vaker bijvriendelijke planten die ook gifvrij zijn. “Maar zelf iets opkweken is helemaal niet zo moeilijk”, stelt Astrid. Enthousiast: “En het is nog leuk ook!”

Niet elke bij gedijt in elke wijk. Arnhem Zoemt helpt bij het kiezen van een passende adoptiebij. Meer informatie is te vinden op de website.

www.arnhemzoemt.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden