Foto:
Column Hilde Wijnen

Nuilen

Van de week hoorde ik het woord nuilen. Kende ik niet. Komt uit Nijmegen. Ik kon wel opmaken uit de context wat de betekenis is. Ik was namelijk nogal aan het nuilen over mijn coronakilo’s. Werd mij verteld. Ja, dat kon wel kloppen. Ik nuil me wat af tegenwoordig. Je zou het bijna een nieuwe hobby kunnen noemen. Ik nuil bijna nog meer dan dat ik koekjes eet. De onderwerpen liggen dan ook voor het oprapen.

Het weer bijvoorbeeld. Een klassieker. Dat hoef ik u niet te vertellen. Hagel en natte sneeuw in de lente, snotverdulleme. Wie heeft dat nou weer bedacht? De dochter vindt het natuurlijk fantastisch. Sneeuw, jippie! Zingend zit ze in de bakfiets. Jij weet gewoon niet wat lol maken is, mama! Zeg, roep ik beledigd, ik hou niet van kou, dat is alles!

Maar gelijk heeft ze wel. Ik weet niet wat lol maken is. Vroeger wel hoor. Voordat ik gepokt en behageld door het leven ging. En ik ben niet de enige. Nee hoor. We nuilen niet alleen. We zeuren, we zaniken, we zeiken. We jammeren en jeremiëren. Mopperen, miepen, mieren. Klagen, knorren. Emmeren en eikelen, nou ja sla er zelf maar het synoniemenwoordenboek op na. De lijst is eindeloos. Nuilen staat er trouwens helemaal niet in. Lokaal gemekker, daar begint men niet aan. Weeklagen wel. Prachtig. Misschien ga ik dat vandaag maar eens doen. Lekker een potje weeklagen. Of lamenteren. Ook leuk.

Wat het is: zeuren is veel gemakkelijker dan praten over dat wat goed is. Vind ik althans. De fijne dingen, de mooie, de lieve en de echte, ze zijn kwetsbaar. Die wil ik beschermen. En u ook, denk ik zo. Anders waren er wel woorden voor. Want wat is eigenlijk het tegenovergestelde van nuilen? Wie het weet mag het zeggen. Lol maken, delen, inspireren, juichen, filosoferen? Iemand?

Ik stem voor voelen. Klopt als een bus. Wie niet nuilen wil, moet maar eens voelen. Ziet u? Wat wilt u nog meer?

O ja, lente. Ik ook. Man, man, man. Wanneer is het nou eindelijk eens lente!

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden